‘Komeet van de eeuw’ mogelijk nu al naar de vaantjes

De komeet ISON. © Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

De komeet ISON, waarvan wordt aangenomen dat ze een van de spectaculairste ooit kan worden, dreigt met een sisser af te lopen. Mogelijk heeft de zon ze nu al vernietigd.

Een aantal astronomen stellen vast dat de komeet veel minder helder is dan de laatste dagen, meldt CNN. Ze zou een grote hoeveelheid stof uitstoten. Dat kan betekenen dat de komeetkern uit elkaar gevallen is.

“Fragmentatie of verstoring van de kern was altijd al de grootste risicofactor voor deze komeet”, meldt de Nasa. “Als dat inderdaad gebeurd is, zou dat een tegenvaller zijn, maar niet onvoorspeld.”

Scheervlucht

ISON is zoals alle kometen een bal van ijs, steen en stofdeeltjes. De komende dagen draait ze om de zon heen op iets meer dan een miljoen kilometer van het oppervlakte van de ster. Dat is een schijntje in astronomische termen. Mercurius, de planeet die het dichtste bij de zon staat, bevindt zich op 40 miljoen kilometer.

Overleeft ISON haar scheervlucht rond de zon, dan zal ze de komende welken een spectaculaire staart krijgen en met het blote oog te zien zijn. Wetenschappers zeggen dat ISON het potentieel heeft om de ‘komeet van de eeuw’ te worden. Met wat geluk zal ze zelfs overdag te zien zijn. ISON bereikt haar dichte punt bij de aard eop 26 november.

Maar dan moet ze dus wel heelhuids van achter de zon vandaan komen. Of dat lukt, wordt de komende dagen duidelijk. Hoewel de Nasa niet weet of ISON eigenlijk nog wel bestaat, waarschuwt ze dat niets zeker is. ISON is een komeet die uit de verste regionen van het zonnestelsel komt en voor het eerst wordt geobserveerd, stelt de Nasa. “De laatste keer dat we object zoals dit zien, was… nooit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content