Kindersterfte, hiv-infecties en zelfmoorden gestegen in Griekenland

21/02/14 om 19:33 - Bijgewerkt om 19:38

De economische hervormingen in Griekenland hebben zware gevolgen voor de gezondheid van de Grieken. Dat blijkt uit een studie in The Lancet.

Kindersterfte, hiv-infecties en zelfmoorden gestegen in Griekenland

© Reuters

The Lancet schrijft dat 800.000 mensen niet meer over basisgezondheidszorg en sociale zekerheidsuitkeringen beschikken sinds de regering harde besparingsmaatregelen heeft doorgevoerd om internationale geldschieters tevreden te stellen.

"De kost van de besparingen wordt voornamelijk gedragen door de gewone Griekse burgers. Zij zijn onderworpen aan een van de meest radicale bezuinigingsprogramma's van de welvaartsstaat in recente jaren, en dat heeft zijn weerslag op de gezondheid van de bevolking", aldus het rapport.

The Lancet schrijft dat het bewijzen heeft gevonden van het groeiend aantal hiv-infecties onder drugsgebruikers en de eerste gevallen van malaria in 40 jaar. Volgens het rapport nam het aantal hiv-infecties onder drugsgebruikers toe van 15 in 2009 tot 484 in 2012. Het kindersterftepercentage steeg met 43 procent tussen 2008-2010. Het aantal doodgeborenen nam met 21 procent toe tussen 2008-2011. Het percentage zelfdodingen sprong met 45 procent de hoogte in tussen 2009 en 2011.

De twee reddingsoperaties verplichtten Athene om te snoeien in de gezondheidssector. Met een werkloosheidscijfer van rond de 28 procent kunnen veel mensen zich geen ziekteverzekering meer permitteren. Internationale humanitaire organisaties zoals Médecins du Monde hebben hun operaties in het land aangepast, aldus nog The Lancet. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners