Japanners ontwikkelen snelle ebolatest

02/09/14 om 09:36 - Bijgewerkt om 09:36

Japanse onderzoekers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om besmetting met het ebolavirus op te sporen. De test zou amper 30 minuten in beslag nemen en betaalbaar zijn voor getroffen ontwikkelingslanden.

Japanners ontwikkelen snelle ebolatest

© REUTERS

Professor Jiro Yasuda en zijn team aan de Japanse Nagasaki-universiteit hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de aanwezigheid van het ebolavirus in 30 minuten te bepalen. Dat schrijft persagentschap Agence France-Presse. De nieuwe test zou volgens het team ook goedkoper zijn dan het huidige systeem dat in West-Afrika , waar het virus al meer dan 1.500 doden maakte, gebruikt wordt.

'De nieuwe methode is eenvoudiger dan de huidige en kan gebruikt worden in die landen waar duur testmateriaal niet voor handen is', vertelde Yasuda aan AFP. 'We bieden het systeem met plezier aan, het is klaar voor gebruik.'

Visuele bevestiging

De wetenschappers ontwikkelden een zogenaamde 'primer' die enkel die genen detecteert die specifiek tot het ebolavirus behoren. Bij de test wordt gebruik gemaakt van een bloedstaal of stalen van ander lichaamsvocht.

Aan de hand van bestaande technieken wordt ribonucleïnezuur (RNA) - biologische moleculen die gebruikt worden bij de codering van genen - aan de in de staal mogelijk aanwezige virussen onttrokken. Het virale DNA wordt vervolgens vermengd met de primers en verhit tot 60 à 65 graden Celsius.

Binnen de 30 minuten - de werkingstijd van de primers - wordt dan duidelijk of er sprake is van een ebolabesmetting. Bovendien zorgen de nevenproducten van het proces ervoor dat de vloeistof troebel wordt. Een visuele bevestiging, zo meent Yasuda.

Eenvoudige, betaalbare techniek

De techniek die momenteel nog gebruikt wordt, is de polymerase kettingreactie (PCR). Daarbij moeten dokters stalen herhaaldelijk opwarmen en afkoelen. Een proces dat twee uur kan duren.

'De nieuwe Japanse methode heeft enkel een kleine, door batterijen aangedreven verhitter nodig. Het volledige systeem kost slechts enkele tienduizenden yen (of honderden dollars), een prijs die ontwikkelingslanden moeten kunnen betalen', aldus de wetenschapper tegen het persagentschap.

West-Afrika wordt door de grootse ebola-epidemie ooit getroffen. Nu kampt ook Congo met een ebola-uitbraak. Het virus wordt overgedragen door contact met besmet lichaamsvocht.

Lees meer over:

Onze partners