Hoe meer contact, hoe minder racisme

© Thinkstockphotos

Hoe meer mensen van verschillende origine op een alledaagse manier met elkaar in contact komen, hoe minder wantrouwig ze worden. Dat blijkt uit een Britse studie naar racisme in multiculturele wijken.

Multiculturaliteit is een utopie, zo wordt weleens gezegd. Onderzoek heeft tenslotte al uitgewezen dat het wantrouwen onder de bevolking stijgt zodra verschillende autochtone en allochtone groepen zich vestigen in eenzelfde wijk.

Met deze negatieve boodschap is echter niet het hele verhaal verteld. Een nieuwe studie van de Universiteit van Oxford geeft namelijk aan dat wanneer mensen met andere achtergronden geregeld met elkaar praten in gewone, dagelijkse situaties, het wantrouwen snel weer afneemt.

Cruciale factor

De onderzoekers van de studie interviewden 868 autochtone Britten en 798 allochtone Britten. Die kwamen uit 224 verschillende wijken en hadden uiteenlopende economische achtergronden. Ze werden enerzijds gevraagd om in cijfers uit te drukken hoezeer ze bepaalde minderheidsgroepen vertrouwden, en anderzijds hoe vaak ze ermee in contact kwamen.

Die laatste factor onderscheidt deze studie van alle vorige, zo zeggen de onderzoekers. “Tot nu toe focusten alle studies op de houding tegenover minderheidsgroepen, maar dat geeft geen volledig beeld. Positief contact tussen twee groepen speelt ook een grote rol. Als je dat contact mee in rekening brengt, zie je dat de negatieve impact van diversiteit verdwijnt”, aldus professor Schmid.

Sociale smeltkroes

In een samenleving waar multiculturaliteit een onmiskenbaar feit is, hebben mensen er dus alle baat bij om groepen van andere origine beter te leren kennen. Hoe ‘gewoner’ de ander wordt, hoe minder bedreigend hij overkomt. De onderzoekers benadrukken dat het dan ook bijzonder nuttig is om een sociale smeltkroes aan te moedigen.

Moeilijk hoeft die interactie niet te zijn. Bevriend worden met iemand van een andere origine is ideaal, maar zelfs een eenvoudig bezoek aan de Marokkaanse kapper om de hoek helpt een bange wijkbewoner al een heel eind op weg. (LR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content