Hoe de eerste ruimtewandelaar 50 jaar geleden bijna in de ruimte achterbleef

17/03/15 om 15:49 - Bijgewerkt om 15:48

Woensdag is het vijftig jaar geleden dat de Rus Aleksej Leonov de eerste mens werd om in de ruimte te wandelen. Bijna liep het slecht af.

Toen de toenmalige Sovjetunie de Amerikanen overwegend nog overklaste in vrijwel alle ruimtevaartexploten, kaapte de communistische grootmacht op 18 maart 1965 alweer een primeur van de VS weg. Anderhalf uur nadat de Voschod-2 capsule (180 km hoger dan voorzien) in een baan om de Aarde was gebracht, zweefde Leonov in zijn ruimtepak als allereerste het absolute luchtledige in. Hij ontdekte naar eigen zeggen een "diepe duisternis, overal sterren en onverdraaglijk schijnende Zon".

Geblokkeerd in luchtsas

Het uitje van Leonov duurde 23 minuten, maar liep bijna slecht af. Zijn ruimtepak was uitgezet en hij kon niet meer het luchtsas in. Zonder groen licht van de vluchtleiding af te wachten verminderde hij de druk en raakte hij alsnog binnen.

Met zijn binnengebleven collega Pavel Belajev keerde hij ook anders dan voorzien naar de Aarde terug. Het automatisch daalsysteem deed het niet, zodat het duo op manuele besturing diende over te schakelen. De kosmonauten landden 400 km voorbij de voorziene plaats en moesten drie dagen wachten op berging. Intussen meldde de Sovjetradio dat het duo al op vakantie was, herinnert Leonov (80) zich.

Tien jaar later schreef Leonov opnieuw geschiedenis door de koppeling mee te maken van een Sovjetrussische Sojoez en een Amerikaanse Apollo.

Sinds 1965 is meer dan 370 keer in de ruimte gewandeld, maar nooit door een Belg. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners