Het is kiezen tussen zware wapens en grote teelballen

19/02/14 om 15:07 - Bijgewerkt om 15:07

Bron: Knack

Moet je je als man op vrijersvoeten toespitsen op de competitie met andere mannen of op het versieren van vrouwen?

Het is kiezen tussen zware wapens en grote teelballen

Zeeolifanten zijn voorbeelden van vechters. © Reuters

Een vraag die volgens Nature Communications een grote invloed heeft op hoe mannen gewapend worden voor de voortplanting. Een vergelijkende studie van meer dan driehonderd soorten uit het hele dierenrijk leert dat de mannen van soorten die vooral vechten om toegang tot vrouwen te krijgen, meer investeren in de ontwikkeling van wapens en minder in de ontwikkeling van zaad. Herten en zeeolifanten zijn voorbeelden van vechters.

In andere soorten investeren de mannen vooral in het versieren van vrouwen, wat niet belet dat er competitie met andere mannen is. Die uit zich dan vooral in aantal en kwaliteit van de zaadcellen, die de race in de vrouwenbuik om het bevruchten van de eitjes moeten winnen van eventuele concurrenten. Daarvoor zijn dan, bijvoorbeeld, grotere teelballen nodig. Mensen zijn een voorbeeld van deze categorie.

Goede partnerkeuze cruciaal voor succes van een vrouw

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de mate waarin mannen vrouwen kunnen monopoliseren, bepaalt of ze een vechter of een lover worden: hoe gemakkelijker een man vrouwen onder de knoet kan houden, hoe groter de kans dat hij een vechter is. Investeren in zowel zware wapens als grote teelballen is zelden een optie, wegens te kostelijk. Je moet ook in de natuur durven kiezen.

Voor vrouwen is het belangrijk dat ze een goede man kiezen. Wetenschappers rapporteren in BMC Evolutionary Biology dat huismuizenvrouwtjes die kunnen paren met het mannetje van hun keuze, meer en gezondere muisjes krijgen dan vrouwtjes die het moeten doen met een mannetje van de tweede of derde garnituur.

Lees meer over:

Onze partners