Golfstaten ‘vanaf 2070 onleefbaar door hitte’

Mei 2015 in Dubai © REUTERS
Rudi Rotthier

Volgens een nieuwe studie zullen er bij ongewijzigd beleid vanaf 2070 in de Golfstaten massaal doden vallen door hoogoplopende temperaturen, die geregeld tot hoger dan 70 graden Celsius zullen stijgen. De Golf zal grotendeels onbewoonbaar worden voor mensen zonder airco.

De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Climate Change en werd geschreven door Jeremy S. Pal van Loyola Marymount University in LA en Elfatih A.B. Eltahir van het Massachusetts Institute of Technology in Boston.

Tot dusver werd gedacht dat het nog zo’n 200 jaar zou duren eer de temperaturen in de heetste zones van de aarde te hoog werden om leefbaar te blijven.

In hun model gaan Pal en Eltahir uit van regionale verschillen. De combinatie van hitte en vochtigheid zal volgens hen vanaf 2070, bij ongewijzigd beleid, voor extreem oncomfortabel weer zorgen in de Golfregio – temperaturen die zo hoog liggen dat de mens zich er niet aan kan adapteren.

De twee wetenschappers gaan niet langer uit van de gewone thermometertemperatuur, hanteren de natteboltemperatuur, een meetsysteem waarbij zowel hitte als vocht worden verrekend. Bij natteboltemperatuur bereikt men een breekpunt op 35 graden Celsius (dat is omgerekend naar de gewoon thermometer ruim 70 graden Celsius, zegt Eltahir). Op 35 graden natteboltemperatuur slaagt het lichaam er niet langer in door zweet verkoeling te vinden. Men kan zweten als een rund, de temperatuur van het lichaam gaat niet meer omlaag.

De voorbije zomer, tijdens een hittegolf in juli, werd die temperatuur in de regio op enkele fracties van een graad benaderd. Maar vanaf 2070, en in toenemende mate, zou die temperatuur in de zomers ongeveer de norm worden, en zou die temperatuur dan ongeveer 6 uur per dag heersen.

Airco

Tegen het einde van de eeuw, aldus de studie, kan de Perzische Golf door periodes van hitte en vochtigheid getroffen worden die zo ernstig zijn dat gewoon buiten zijn gedurende enkele uren het leven kan bedreigen. Door de bijdrage van mensen aan klimaatverandering zullen enkele centra in het Midden-Oosten “wellicht temperaturen meemaken die ondraaglijk zijn voor mensen”. Ze zouden dodelijk zijn voor wie buiten werkt, of zelfs voor wie niet werkt, maar airconditioning heeft.

Pelgrims in Mina, op weg naar Mekka
Pelgrims in Mina, op weg naar Mekka© REUTERS

The New York Times legde de studie voor aan andere wetenschappers, die vonden dat ze solide leek – al blijven de uitgangspunten, en de modellen die de auteurs hanteren, voor discussie vatbaar.

Tot dusver, zegt professor Eltahir, gaat men ervan uit dat extreme hitte vooral de zwakkeren doodt, jongeren en ouderen. Maar met de temperaturen die uit de studie blijken, zou iedereen na zes uur zonder airconditioning het loodje leggen.

Volgens de studie zullen de extreme temperaturen van vandaag meer en meer normaal worden, en gaandeweg overtroffen worden.

Hittegolf binnen de hittegolf

Tegen 2070 zal, volgens de studie, het allerheetste weer van nu de nieuwe norm worden. De 35 graden natteboltemperatuur zal, volgens Eltahir, vrij gewoon worden, maar om de 10 tot 20 jaar zal men ook binnen dat systeem een hittegolf krijgen, met temperaturen die een duidelijke schep boven 35 Celsius uitkomen. “Als dat gebeurt, zal het dodelijk zijn”.

De omstandigheden zullen volgens Eltahir van de jaarlijkse bedevaart naar Mekka, ingeval ze in de zomer valt, een gevaarlijke bedoening maken.

De Golfstaten, en met name Saudi-Arabië, lagen vaak dwars in klimaatdiscussies. Eltahir: “We hopen dat informatie als deze helpt in het overtuigen van landen in de regio dat het in hun belang is maatregelen te treffen om de CO2 uitstoot te verminderen”.

Het verband tussen hoge temperaturen en sterfte is tijdens recente hittegolven gemeten. De hittegolf van 2003 heeft in Europa 30.000 doden gemaakt (volgens cijfers die The Guardian publiceert), een hittegolf in Rusland in 2010 heeft volgens die krant 50.000 doden gemaakt.

Als de huidige studie klopt, zouden in de Golf vanaf 2070 een veelvoud van die aantallen sterven. Ook al omdat het gebied een snel toenemende bevolking kent, en regionaal, bijvoorbeeld in Jemen, nog heel weinig airconditioning ter beschikking heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content