Gloeilamp maakt mogelijk comeback

© iStock

Bent u geen fan van het klinische witte licht dat LED-verlichting uitstraalt, dan hebben wetenschappers goed nieuws voor u. De gloeilamp krijgt misschien een tweede leven.

Sinds de gloeilamp in de Europese Unie verboden is, missen heel wat mensen de warme gloed die hij uitstraalt in huis. De duurzamere varianten van het peertje vertonen bovendien heel wat gebreken. Zo bevatten ze schadelijke chemicaliën en zou het koude, onnatuurlijk licht die sommige lampen afgeven, ook nog eens slaapproblemen veroorzaken.

Maar nu hebben Amerikaanse wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) een oplossing gevonden die de traditionele gloeilamp een nieuw leven zou kunnen geven. Door de gloeidraad van een speciale kristallen structuur te voorzien, die tegelijk als filter en als spiegel fungeert, kan de lamp de energie die doorgaans verloren gaat terugkaatsen. De onderzoekers spreken in het vakblad Nature Nanotechnology van ‘lichtrecyclage’ omdat de energie die ontsnapt meteen teruggestuurd wordt naar de gloeidraad waar het nieuw licht kan creëren.

Hoog rendement en mooi licht

Traditionele gloeilampen zijn slechts 5 procent efficiënt. 95 procent van de energie gaat immers verloren in de atmosfeer. LED-lampen of fluorescentielampen hebben een iets hoger rendement, maar de wetenschappers geloven dat de nieuwe gloeilamp een rendement van maar liefst 40 procent zou kunnen hebben mét behoud van een warme gloed.

De verbeterde gloeilamp is nog lang niet te koop, maar eens dat het geval is, zou het energieverbruik in heel wat landen drastisch kunnen dalen en dus ook de CO2-uitstoot die bijdraagt aan de klimaatverandering. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content