Eerste betaalbare bionische arm wint James Dyson Award

08/11/13 om 16:59 - Bijgewerkt om 16:59

De James Dyson Award gaat dit jaar naar een betaalbare bionische arm die mensen moet helpen bij hun revalidatie.

Eerste betaalbare bionische arm wint James Dyson Award

Bionische arm wint James Dyson Award © /

De Jason Dyson Award gaat dit jaar naar een betaalbare bionische arm. De Titan Arm helpt mensen te revalideren na een beroerte of rugblessure. De arm verhoogt de kracht met 18 kilo. Zo kunnen patiënten hun spierkracht en motorische vaardigheden weer opbouwen.

Een team van vier ingenieurs van de universiteit van Pennsylvania deed er acht maanden over om de arm te ontwikkelen. De ongeveer 33.500 euro prijzengeld zullen ze gebruiken om het prototype verder te ontwikkelen, te testen en uiteindelijk op de markt te brengen.

Het team wil de arm aanpassen aan de noden van individuele gebruikers met behulp van de laatste 3D-printtechnieken. De universiteit van Pennsylvania ontvangt ook goed 12.000 euro van de stichting van James Dyson om te investeren in de afdeling ingenieurswetenschappen.

De tweede prijs gaat naar de bedenkers van een prosthetische arm met ingebouwde sensoren die hersensignalen kunnen lezen. De derde prijs is dan weer voor een nieuw soort gips dat wordt gecreëerd aan de hand van 3D-prints. Zowel aan de tweede als aan de derde prijs is een som van ongeveer 12.000 euro verbonden.

'Slim ontwerp'

"De Titan Arm is een heel slim ontwerp", aldus de Britse uitvinder James Dyson. "Bovendien maakt het team gebruik van moderne, snelle en relatief goedkope productietechnieken. Dat maakt dit project nog interessanter."

Het kost ongeveer 1.500 euro om een prototype te maken van de bionische arm. Dat is heel wat minder dan gelijkaardige systemen, die momenteel minimaal 75.000 euro kosten. Het team wil zijn technologie graag op de markt brengen voor minder dan 8.500 euro.

'Betaalbaar'

"We wilden de Titan Arm betaalbaar maken", aldus ingenieur Nick Parrotta over zijn uitvinding. "Exoskeletten worden zelden terugbetaald door de ziekteverzekering. Dat speelde een grote rol bij onze ontwerp- en materiaalkeuze. De meeste onderdelen worden gemaakt van aluminium in plaats van duurdere grondstoffen."

De James Dyson Award wordt jaarlijks uitgereikt. Het is een initiatief van de Britse uitvinder James Dyson, die vooral bekend is geworden door de uitvinding van de Dyson-stofzuigers. De prijs beloont ingenieurs die een nuttig product bedenken. (YD)

Lees meer over:

Onze partners