Druk 'M' voor maan: zo ziet de toekomstige maanlift eruit

09/12/14 om 09:45 - Bijgewerkt om 09:44

Raketten als transportmiddel naar het bovenaardse blijven duur en gevaarlijk. Waarom niet gewoon de lift nemen? Het bedrijf LiftPort Group onthult zijn concept.

Druk 'M' voor maan: zo ziet de toekomstige maanlift eruit

De maanlift op weg naar de maan. © YouTube

Het idee klinkt simpel: laat vanuit een satelliet rond een planeet een kabel neer naar een ankerstation op die planeet en risicovolle landingen door dure ruimtetuigen zijn voorgoed verleden tijd.

Volgens de LiftPort Group zou iets dergelijks al in 2019 gerealiseerd kunnen worden op de maan. Het plan bestaat erin om goederen, en in een later stadium ook mensen, via een kabel - in een nog onbekend materiaal - van en naar het oppervlak van de maan te transporteren. Zonne-energie zou de motoren moeten aandrijven.

De kabel is vastgemaakt aan een modulair ruimtestation, het PicoGravity Laboratory (PGL), dat in een baan rond de maan draait, en daalt af tot de Lunar Space Elevator Infrastructure (Elsie) die op de maan verankerd is.

Het belangrijkste doel van Elsie is het ontginnen van het maanoppervlak. LiftPort wil rovers op de bodem laten rondrijden die waardevolle elementen opgraven om die dan ofwel naar de aarde terug te brengen ofwel in de ruimte op te slaan.

Lees meer over:

Onze partners