Drie nieuwe planeten ontdekt

27/08/10 om 16:41 - Bijgewerkt om 16:41

Astronomen hebben twee op Saturnus lijkende planeten ontdekt en een mogelijke derde planeet ter grootte van de Aarde.

Drie nieuwe planeten ontdekt

© NASA

Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Harvard hebben met de Keplerruimtetelescoop van de NASA twee gigantische planeten ontdekt die rond een verre ster draaien aan een snelheid van 19,2 en 38,9 dagen.

Mogelijk omvat het stelsel nog een derde planeet die kleiner is en die iets groter dan de Aarde lijkt. De planeet, waarvan het bestaan nog om bevestiging vraagt, draait dichter rond de ster.

Het nieuw gevonden planetair stelsel bevindt zich op meer dan 2.000 lichtjaar van de Aarde. Een lichtjaar staat voor 9.460 miljard km.

De in maart 2009 gelanceerde en 590 miljoen dollar kostende Kepler draait rondom onze Zon en is door de NASA speciaal ontwikkeld om Aarde-achtige planeten rond sterren in onze Melkweg te vinden. In juni maakten missiewetenschappers bekend dat zij al meer dan 700 kandidaten hadden gevonden, waaronder vijf systemen met klaarblijkelijk meer dan één planeet.

Dinsdag maakte de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO bekend een stelsel van mogelijk zeven planeten te hebben gevonden in een constellatie die lijkt op ons Zonnestelsel.

Lees meer over:

Onze partners