China is klaar voor de jacht op buitenaards leven

03/07/16 om 13:38 - Bijgewerkt om 13:37

China heeft de bouw van de naar eigen zeggen grootste radiotelescoop ter wereld beëindigd. Met de telescoop willen de Chinezen zwakke signalen uit de ruimte oppikken die mogelijk wijzen op intelligent leven.

China is klaar voor de jacht op buitenaards leven

De radiotelescoop overtreft met een diameter van 500 meter die van Arecibo op het eiland Puerto Rico die een diameter van 305 meter heeft. © Reuters

Zopas werd het laatste onderdeel aangebracht aan het gigantische bouwwerk. Met de radiotelescoop worden onder meer de radiogolven opgevangen die door vreemde hemellichamen worden uitgezonden. Het geeft wetenschappers de kans dieper in het heelal te kijken, zeg maar 'luisteren', dan ooit en zo mogelijk de oorsprong van het heelal beter te begrijpen. Daarnaast hopen de Chinezen ook signalen op te vangen van buitenaards leven.

De wetenschappers noemen het ding de "Five-hundred-metre Aperture Spherical Radio Telescope" of FAST. Het spreidt zich in een geïsoleerd ruraal gebied in de zuidoostelijke provincie Guizhou over een oppervlakte van dertig voetbalvelden uit en zal in september in dienst treden.

De bouw van de FAST begon in maart 2011 en kostte zo'n 160 miljoen euro. De radiotelescoop overtreft met een diameter van 500 meter die van Arecibo op het eiland Puerto Rico die een diameter van 305 meter heeft.

Zo'n 10.000 Chinezen moesten voor de bouw van de radiotelescoop hun woning verlaten. (TE)

Onze partners