Bye bye Big Bang! Kosmos niet ontstaan door Oerknal

19/09/13 om 15:23 - Bijgewerkt om 15:23

Vergeet wat u geleerd hebt op school: het universum is niet ontstaan door de Oerknal, maar mogelijk wel door een zwart gat. Althans, dat beweren Canadese wetenschappers.

Bye bye Big Bang! Kosmos niet ontstaan door Oerknal

© Reuters

De meest gangbare theorie over het ontstaan van de kosmos is die van de Oerknal (Big Bang). Volgens die theorie ontstond het universum ruim dertien miljard jaar geleden uit één punt. Dat punt was heel heet en had een oneindig grote dichtheid.

Problemen met de Oerknal

Maar die theorie is niet sluitend, zegt de wetenschappelijke website scientias.nl die een 'paper' aanhaalt van wetenschappers van de universiteit van Waterloo (Canada). Enkele zaken in het heelal passen niet in het Oerknalmodel, zoals het horizonprobleem.

Het universum heeft een vrijwel uniforme temperatuur, wat vreemd is na een gewelddadige gebeurtenis als de Big Bang. Een ander probleem is dat we in het huidige heelal geen magnetische monopolen (deeltjes met één magnetische pool) kunnen vinden, terwijl die - als het universum uit de Oerknal is ontstaan - in grote getale zouden moeten voorkomen.

Zwart gat biedt oplossing

Nadenkend over een theorie die onder meer deze problemen zou kunnen verhelpen, vonden de natuurkundigen die in de vorm van een vierdimensionale ster. Als zo'n ster zou sterven en een zwart gat zou worden, zou het materiaal dat dit zwarte gat uitspuugt een 3D-braan rondom de 3D-waarnemingshorizon vormen en uitdijen.

Meteen is het horizonprobleem opgelost: de ster die ineen klapt en een zwart gat vormt, moet tijd genoeg hebben gehad om in zijn kern een uniforme temperatuur te bereiken. Ook het monopoolprobleem is van tafel. De situatie waarin deze monopolen zouden moeten ontstaan, doet zich niet voor als een vierdimensionale ster instort.

Ook nieuwe theorie niet sluitend

Ook deze nieuwe theorie is niet sluitend, waarschuwt de website. Zo leverde de Planck-telescoop onlangs informatie omtrent de temperatuurfluctuaties in de kosmische achtergrondstraling die in lijn is met de Oerknaltheorie, maar ietsje afwijkt van wat men op basis van deze nieuwe theorie zou verwachten.(Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners