Britse centrale bank hielp nazi's bij goudroof

31/07/13 om 15:12 - Bijgewerkt om 15:12

De Britse centrale bank heeft haar omstreden rol toegegeven in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog: de bank hielp de nazi's bij het plunderen van Tsjecho-Slowakije.

Britse centrale bank hielp nazi's bij goudroof

De Britse centrale bank hielp de nazi's in 1939 bij het stelen van goud van de Tsjechoslowaakse centrale bank. Dat blijkt uit documenten die de Britse centrale Bank heeft gepubliceerd.

In het verleden sprak de bank steeds over een 'misverstand' wanneer het ging over die periode en de goudroof.

De nazi's vielen Tsjecho-Slowakije binnen in september 1939. De Duitsers namen de centrale bank in Praag over en lieten een opdracht naar Londen uitgaan om Tsjecholowaaks goud ter waarde van 5,6 miljoen pond op hun naam te zetten. Dat gebeurde via de BIS, een instelling die betalingen tussen centrale banken regelt.

845 miljoen euro

Ondanks de opdracht van de Britse regering om de tegoeden van het bezette Tsjecho-Slowakije te bevriezen, willigde ze het verzoek van Duitsland in. Het goud werd op verschillende Europese rekeningen geplaatst. Zowel in België, Nederland en Engeland.

Volgens een berekening van de Financial Times ligt de huidige waarde van het gestolen goud op ruim 845 miljoen euro.

Vredesonderhandelingen

Historici benadrukken dat de Britse centrale bank de opdrachten van de BIS moest uitvoeren. "Ze hadden de vredesonderhandelingen erg bemoeilijkt, indien ze hadden geweigerd de transacties uit te voeren", klinkt het.

Onze partners