Bloed 115-jarige bevat geheim voor lang leven

27/04/14 om 09:12 - Bijgewerkt om 11:43

Toen Hendrikje van Andel-Schipper in 2005 op 115-jarige leeftijd stierf, gaf ze haar lichaam aan de wetenschap. Die heeft nu haar geheim ontrafeld.

Bloed 115-jarige bevat geheim voor lang leven

Hendrikje van Andel-Schipper © EPA

Hendrikje uit het Nederlandse Hoogeveen verkeerde tot aan haar dood, zowel op lichamelijk als geestelijk vlak, in relatief goede gezondheid. Wetenschappers onderzochten haar bloed en ander weefsel op zoek naar het geheim van een lang leven en ontdekten onlangs enkele interessante zaken.

Slechts twee stamcellen

Zo zagen ze heel wat mutaties in de witte bloedcellen van Hendrikje die allemaal onschadelijk leken te zijn. Om te achterhalen waar die mutaties vandaan kwamen, onderzochten de wetenschappers de bloedstamcellen van de vrouw.

Wat bleek? Het grootste deel van haar witte bloedcellen stamde nog maar af van slechts twee actieve stamcellen, zo staat te lezen in New Scientist. (stamcellen creëren witte bloedcellen die infecties tegengaan.)

Doorgaans wordt een mens met 20.000 bloedstamcellen geboren en maken zo'n 1.000 actieve bloedstamcellen in het beenmerg witte en rode bloedcellen aan door zich te delen. 'Aanvankelijk kon ik niet geloven dat dit echt was. Ik dacht dat er een fout gemaakt was. Het kan toch niet zijn dat deze persoon nog in leven is met twee stamcellen', aldus de Nederlandse geneticus Henne Holstege van het VUmc in Amsterdam.

'De vraag is of het merendeel van die bloedstamcellen is doodgegaan omdat ze te vaak hebben gedeeld. Als dat zo is, ligt de eindigheid van het menselijk leven misschien wel vast in een maximum aantal (bloed)celdelingen', meent Holstege.

Onsterfelijkheid

Deze bevinding toont dus aan dat het leven inderdaad eindig is, maar betekent ook dat stamcellen mogelijk van bij de geboorte kunnen worden bewaard buiten het lichaam en jaren later opnieuw ingebracht worden om het leven te verlengen. Voorlopig is dat echter nog toekomstmuziek en zit onsterfelijkheid voor de mens er nog niet meteen in. De studie verscheen in het Amerikaanse vakblad Genome Research.

De volgende stap is het genoom van Hendrikje onderzoeken op elementen die tegen Alzheimer beschermen, aangezien de oudste vrouw van Nederland geen tekenen van dementie vertoonde.

Onze partners