Bent u een leugenaar? Het is niet uw schuld

© Reuters

Voortaan kan u de wetenschap inschakelen als u ontmaskerd wordt als hardnekkige leugenaar. Het is namelijk allemaal de schuld van biologische processen in uw brein, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Wanneer het op liegen aankomt, geldt het motto ‘oefening baart kunst’. De hersenen passen zich immers na een tijdje zodanig aan het liegen aan dat ze de gevoelens die gepaard gaan met bedrog langzaam beginnen te negeren, zo blijkt uit onderzoek.

Britse wetenschappers van het University College London hebben empirisch bewijs in de vorm van hersenscans gevonden dat aantoont dat de graduele escalatie van bedrog aangedreven wordt door neuronen die diep in een gebied in onze hersenen, de amygdala, begraven liggen. De amygdala is een amandelvormige groep van neuronen in de temporale kwab van de hersenen die bij de mens zowel gelinkt is met angstgevoelens als met gevoelens van plezier.

Leugentje om bestwil

In het onderzoek in het vakblad Nature Neuroscience ontdekten de wetenschappers een verminderde respons van het brein op herhaaldelijke daden van bedrog die de ze ‘emotionele adaptatie’ noemen. ‘We hebben aangetoond dat het signaal in de amygdala gevoelig is aan de geschiedenis van oneerlijk gedrag’, aldus de auteurs. Herhaaldelijk kleine leugentjes om bestwil vertellen kan dus een heus sneeuwbaleffect in gang zetten.

Volgens de onderzoekers kan het fenomeen van emotionele adaptatie ook aan de basis liggen van andere escalaties, zoals risicovol en gewelddadig gedrag. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content