Baby met drie biologische ouders geboren dankzij nieuwe techniek (video)

27/09/16 om 19:32 - Bijgewerkt om 19:48

In Mexico is een baby met drie biologische ouders geboren, als resultaat van een baanbrekende wetenschappelijke werkwijze. Abrahim Hassan heeft het DNA van zijn vader en moeder, aangevuld met een heel kleine hoeveelheid genetische code van een donor.

Baby met drie biologische ouders geboren dankzij nieuwe techniek (video)

John Zhang © /

De jongen van Jordaanse ouders is intussen al vijf maanden oud, maar het nieuws is nu pas wereldkundig gemaakt door vakblad New Scientist.

De behandeling door Amerikaanse artsen vond plaats in Mexico, omdat de toegepaste techniek in de Verenigde Staten verboden is.

Celkerntransfer

De omstreden procedure moet vermijden dat mensen met zeldzame genetische afwijkingen die overdragen op hun kinderen. De moeder van Abrahim is drager van het syndroom van Leigh, een neurologische afwijking. Hoewel ze zelf gezond is, hebben zij en haar man al twee kinderen verloren aan de ziekte. Daarom besloot het koppel hulp te zoeken bij het New Hope Fertility Center in New York.

Daar haalden artsen de kern uit een van de eicellen van de moeder om het vervolgens in te planten in een donoreicel. Die nieuwe eicel werd tenslotte bevrucht met het sperma van de vader.

Ethisch

Het team artsen onder leiding van dokter John Zhang kon zo vijf embryo's creëren, waarvan er slechts één normaal ontwikkelde. Die werd ingeplant bij de moeder en negen maanden later werd Abrahim geboren.

Hoewel de werkwijze dus illegaal is in de VS, staat Zhang er volledig achter. 'Levens redden is ethisch de juiste keuze'.

Abrahim Hassan is niet de eerste baby met drie genetische ouders, maar bij eerdere gevallen is een andere techiek gebruikt, de cytoplasmatransfer. (KVDA)

Onze partners