Apen zijn beter in geldzaken dan mensen

03/12/14 om 16:28 - Bijgewerkt om 16:32

Apen geven geld wijzer uit dan de mens, zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Yale.

Apen zijn beter in geldzaken dan mensen

© Reuters

Terwijl mensen vaak moeilijk kunnen weerstaan aan luxegoederen en designermerken, zijn apen minder geneigd de prijs van een product met de kwaliteit ervan te verwarren.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat mensen denken dat een wijnfles met een duurder prijskaartje beter smaakt dan dezelfde wijn met een goedkoper prijskaartje. In een ander studie dachten proefpersonen dat een pijnstiller beter werkte als ze er een hogere prijs voor hadden betaald. Maar een nieuwe studie wijst uit dat apen, hoewel ze wel ander irrationeel gedrag met hun menselijke verwanten delen, deze these niet zomaar aannemen.

Een team van wetenschappers van de Amerikaanse Yale University ontwikkelde een reeks van vier experimenten om te testen of kapucijnaapjes net als de mens gelijkaardige producten die duurder waren verkozen. De wetenschappers leerden de apen om keuzes te maken op een experimentele 'markt' en om voedsel met tokens aan verschillende prijzen in te ruilen of te 'kopen'.

Apen rationeler dan mensen

Uit de resultaten blijkt dat de apen het prijsverschil tussen voedingswaren begrepen, maar dat ze weigerden te geloven dat de duurdere voedingswaren beter smaakten.

'We waren verrast dat de apen niet dezelfde vooroordelen hebben als mensen als het op duurdere producten aankomt', aldus de onderzoekers.

Dit is een van de eerste domeinen die we hebben getest waarin apen rationeler gedrag vertonen dan de mens', aldus Laurie Santos, psycholoog en hoofdauteur van de studie die in het vakblad Frontiers in Psychology verscheen.

Voor de mens signaleert een hogere prijs vaak dat andere mensen het product goed vinden. 'Onze rijkere sociale ervaringen met markten is dus mogelijk de reden waarom mensen misleid worden en apen niet', concludeert Santos.

Lees meer over:

Onze partners