2012 was een goed UFO-jaar

03/01/13 om 15:44 - Bijgewerkt om 15:44

Bij het Belgisch UFO-meldpunt zijn vorig jaar 326 waarnemingen binnengekomen, ruim 40 meer dan het jaar daarvoor.

2012 was een goed UFO-jaar

© Reuters

Het werkjaar van het Belgisch UFO-meldpunt loopt van augustus tot juli. Er waren 310 meldingen in de periode 2011-2012 en 271 in diezelfde periode 2010-2011. Sinds de start van het meldpunt in 2007, zijn er dat ruim 1.100.

Thaise wensballonnen

"De stijging is enerzijds te verklaren door het fenomeen van de Thaise wensballonnen, al kregen we de afgelopen feestdagen geen enkele melding, allicht door de waarschuwingen in de media", verduidelijkt woordvoerder Frederick Delaere.

"Anderzijds hebben mensen minder vrees om te melden, al kampen we met het probleem dat er bij meldingen te veel informatie ontbreekt, zoals een datum of exacte plaats. Daarom gaan we het meldingsformulier uitbreiden naar zeven stappen, niet om mensen af te schrikken, maar net om meer informatie te verzamelen."

9 op 10 meldingen logisch te verklaren

Vrijwel alle meldingen komen van particulieren, maar bijvoorbeeld ook van het KMI. Van de onderzochte meldingen is negen op tien logisch te verklaren: het merendeel van de vreemde luchtverschijnselen blijken lampionnen, meteoren of kometen. Een kleine minderheid is niet te verklaren.

Jaarlijks zitten er tussen de meldingen ook enkele grappen. "Maar die vallen er snel tussenuit, omdat mensen niet antwoorden op vragen of omdat het verschijnsel niet overeenkomt met de omgeving." Foto- en videomateriaal blijkt ook vaak onscherp. (Belga/TE)

Vreemde luchtverschijnselen kunnen gemeld worden op www.ufomeldpunt.be

Lees meer over:

Onze partners