10 opmerkelijke feiten over het menselijk lichaam

29/01/13 om 09:52 - Bijgewerkt om 09:52

Waar komt kippenvel vandaan? Welke beestjes schuilen er in onze wimpers? En waarom u maar beter zorg draagt voor uw appendix. 10 dingen die u misschien nog niet wist over uw lijf.

10 opmerkelijke feiten over het menselijk lichaam

Appendix is nuttig

De appendix wordt gewoonlijk beschouwd als een lichaamsdeel dat zijn functie miljoenen jaar geleden verloren is. Het enige wat het ding nog lijkt te doen is geïnfecteerd raken met appendicitis als gevolg. Nochtans werd onlangs ontdekt dat de appendix heel nuttig is voor de bacteriën die het verteringssysteem mogelijk maken. Die bacteriën gebruiken de appendix namelijk als rustpunt om even te ontsnappen aan de drukke activiteit in de darmen en als plaats waar ze kunnen aankweken. Dus een beetje meer eerbied voor uw appendix.

Grootste molecule op Aarde zit in ons lichaam

Zowat alles in het leven bestaat uit moleculen. Die variëren in grootte van simpele atomenparen, zoals zuurstof, tot complexe organische structuren. Maar de grootste molecule in de natuur zit in ons lichaam, namelijk het chromosoom 1. Een normale menselijke cel heeft 23 paren chromosomen in haar nucleus, elk een aparte, zeer lange DNA-molecule. Chromosoom 1 is de grootste met zowat 10 miljard atomen. Er zijn 890 bekende ziekten die verband houden met dit chromosoom

Ook wij hebben een vacht
Het is misschien moeilijk te geloven, maar wij hebben evenveel haar op ons lijf als een chimpansee. Alleen zijn onze haartjes zo fijn dat ze haast onzichtbaar zijn. Het is niet helemaal bekend waarom de mens in de loop der tijden zijn beschermende vacht is verloren. Aangenomen wordt dat die evolutie mogelijk onze voorouders moest helpen om beter te zweten of om het moeilijker te maken voor parasieten zoals luizen en teken. Of omdat onze voorouders gedeeltelijk waterdieren waren.

Waar komt kippenvel vandaan?

Kippenvel is een overblijfsel van onze voorouders. Het komt voor wanneer kleine spiertjes aan de basis van elk haartje zich opspannen, waardoor het haartje meer rechtop gaat staan. Bij een dikke vacht, wordt die als het ware opgeschud waardoor er meer lucht in komt en de vacht dus beter isoleert. Bij de mens, met zijn dunne haar, gaat de huid er dan wat raar uitzien. Hetzelfde geldt als we bang zijn of een emotionele herinnering ervaren. Wanneer zoogdieren zich bedreigd voelen, schudden ze hun vacht op waardoor ze er groter en gevaarlijker uitzien. Bij de mens was dat vroeger net zo. Nu hebben we enkel het gevoel dat onze haren rechtop gaan staan, zonder visueel effect.

Hebt u ook wimpermijten?

Zowat de helft van de bevolking heeft wimpermijten. Hoe ouder u bent, hoe groter de kans dat u ze heeft. Deze kleine wezentjes leven op oude huidcellen en de natuurlijke olie die wordt geproduceerd door de menselijke haarfollikels. Ze zijn gewoonlijk onschadelijk, al kunnen ze bij een minderheid een allergische reactie veroorzaken. Wimpermijten worden nog geen halve millimeter groot en zijn half transparant.

U hebt meer dan vijf zintuigen

In tegenstelling tot wat men u heeft geleerd, heeft u meer dan 5 zintuigen. Een voorbeeld: leg uw hand enkele centimeters boven een heet ijzer. Geen enkel van uw vijf zintuigen zal u zeggen dat het ijzer u zal verbranden. Nochtans voelt u vanop een afstand fat het ijzer heel heet is en zal u het niet aanraken. Dat is dankzij een extra zintuig - de hittesensoren in uw huid. Zo kunnen we ook pijn detecteren en voelen wanneer we ondersteboven hangen.
Een ander voorbeeld: sluit uw ogen en raak uw neus aan. U kan dat zonder uw vijf zintuigen te gebruiken, maar wel dankzij proprioceptiviteit. Dit is het zintuig dat detecteert waar de lichaamsdelen zich in relatie tot elkaar bevinden. Deze metazintuig combineert de kennis van de hersenen van wat de spieren aan het doen zijn met een gevoel voor de omvang en vorm van het lichaam.

U bent zo oud als de sterren

Elk atoom in uw lichaam is miljarden jaar oud. Waterstof, het meest voorkomende element in het universum en een belangrijke stof in het lichaam, werd gecreëerd tijdens de big bang 13,7 miljard jaar geleden. Zwaardere atomen zoals zuurstof en koolstof ontstonden in de sterren tussen 7 en 12 miljard jaar geleden en werden in de ruimte gekatapulteerd toen de sterren explodeerden.

Waarom is ons bloed rood?

De rode kleur van het bloed is te verklaren door de specifieke vorm van een reeks atomen in hemoglobine, genaamd porfyrine. Hoe rood het bloed is, hangt af van het feit of er zuurstof an de atomenreeks is gekoppeld. Wanneer zuurstof aanwezig is, verandert de vorm van porfyrine, wat de rode bloedcellen een levendigere schakering geeft.

U ontploft niet in de ruimte
Als je sciencefictionfilms mag geloven, gebeuren er vreselijke dingen wanneer iemand zonder ruimtepak uit een ruimteschip wordt gegooid. Dat is grotendeels fictie. Aangezien de lucht in het lichaam uitbreidt, veroorzaakt het hoogstens een onaangenaam gevoel. En hoewel vloeistoffen wel koken in een vacuüm, blijft uw bloed circuleren onder druk van het bloedsomloopsysteem. Het enige wat u wel zal doden in de ruimte is gewoonweg een gebrek aan lucht.

U wordt voortdurend bedrogen

Het beeld dat we hebben van de wereld is artificieel. Onze hersenen reproduceren geen identiek beeld van de wereld zoals een video of camera. De hersenen construeren daarentegen een model van de wereld uit informatie van modules die licht, schaduw, randen, rondingen, enz... meten. Een nadeel daarvan is dat onze ogen makkelijk te bedotten zijn. TV, films en optische illusies werken alleen maar omdat ze het brein misleiden over wat het oog ziet. (TE)

Lees meer over:

Onze partners