Zwitsers stemmen tegen het basisinkomen

05/06/16 om 09:45 - Bijgewerkt om 14:50

Bron: Knack

De Zwitsers hebben met een grote meerderheid de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen voor elke inwoner afgewezen.

Zwitsers stemmen tegen het basisinkomen

© REUTERS

Bij de wereldwijd eerste volksraadpleging over een dergelijk voorstel stemde zondag volgens prognoses van het instituut gfs.bern 78 procent van de deelnemers tegen en 22 procent voor.

De initiatiefnemers van het referendum spraken toch over een "sensationeel succes". Een ja van 22 procent van de kiezers is "duidelijk meer, dan we verwacht hadden', zei Daniel Häni, de woordvoerder van het volksinitiatief. "Dat betekent dat de debatten kunnen voortgezet worden, ook op internationaal vlak".

Onduidelijkheid over financiering

In het afgewezen voorstel stond er dat iedere Zwitserse volwassene onvoorwaardelijk 2.500 frank (of 2.260 euro) per maand zou krijgen en een ieder kind 625 frank (of 556 euro).

Een belangrijke reden voor de afwijzing door de Zwitsers is de onduidelijkheid en de twijfel over de financiering van het basisinkomen, verklaarde Claude Longchamp, hoofd van het instituut gfs.bern op de Zwitserse televisiezender SRF.

Het referendum was er gekomen nadat de actiegroep Für ein bedingungsloses Grundeinkommen meer dan 100.000 handtekeningen heeft kunnen verzamelen. Hun slogan luidde: 'Elke burger heeft recht op een menswaardig bestaan en deelname aan het openbare leven'.

De iniatiefnemers wouden een alternatief bieden voor de bestaande peperdure sociale zekerheid en pensioenstelsel. Daarnaast wouden ze het land voorbereiden op een toekomst waarin er door de technologische vooruitgang minder werk zal zijn.

Asielhervorming

De wetshervorming voor een versnelling van de asielprocedure daarentegen werd volgens de prognoses wel goedgekeurd met ongeveer 66 procent. Plusminus 61 procent stemde voor de toelating van de pre-implantatiediagnostiek, dat is genetisch onderzoek op eicellen en embryo's, zij het onder strikte voorwaarden.

Een initiatief dat in overheidsbedrijven als de post of het spoor, het belang van de burger primeert boven het maken van winst, lijkt afgewezen te worden. Hetzelfde geldt voor het voorstel over een herstructurering van de financiering van de wegenbouw.

(Belga/NS)

Onze partners