Zweden gaat als eerste EU-lid de Palestijnse staat erkennen

Stefan Lofven © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Zweden gaat de Palestijnse staat erkennen, zo kondigde de nieuwe premier Stefan Lofven aan tijdens zijn eedaflegging in het parlement. Het is de eerste langdurige lidstaat van de Europese Unie (EU) die dat doet. Andere EU-landen die Palestina erkennen, deden dat al voor zij lid werden.

‘Het conflict tussen Israël en de Palestijnen kan alleen worden opgelost met een tweestatenoplossing,’ zei Lofven voor het parlement. ‘Dat vereist een wederzijdse erkenning en de wil om vreedzaam samen te leven. Daarom zal de nieuwe Zweedse regering de Palestijnse staat erkennen.’

Wanneer dat officieel zal worden, zei de regeringsleider niet.

Linkse regering

De Zweden stemden vorige maand de centrumrechtste regering van Frederik Reinfeldt na acht jaar weg.

De nieuwe Zweedse regering is er een van sociaaldemocraten en groenen en telt 24 ministers: 12 mannen en 12 vrouwen. Onder anderen de nieuwe ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën zijn vrouwen.

Erkennen

Met de erkenning van de Palestijnse staat zal Stockholm zich allicht kritiek van Israël en de Verenigde Staten op de nek halen. Zij vinden dat een Palestijnse staat enkel kan voortkomen uit onderhandelingen.

De EU als geheel erkent Palestina niet. Enkele EU-landen, zoals Hongarije, Polen en Slovakije, erkennen de Palestijnse staat wel, maar deden dat al voordat ze zich aansloten bij de EU.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties erkende in 2012 de Palestijnse staat reeds ‘als een staat die geen lid van de VN is’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content