Zwangere Soedanese vrouw krijgt doodstraf na huwelijk met christen

Soedanese vrouw © Reuters

Een zwangere Soedanese vrouw is ter dood veroordeeld omdat ze getrouwd is met een christen. Na haar bevalling zal de vrouw 100 zweepslagen moeten ondergaan, vooraleer ze de doodstraf krijgt.

In Soedan heeft een 27-jarige hoogzwangere vrouw de doodstraf gekregen. Meriam Yehya Ibrahim wordt beschuldigd van overspel, nadat ze trouwde met een christen. Dat meldt Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie verafschuwt de zaak en vraagt de Soedanese autoriteiten het vonnis in te trekken en de vrouw onmiddellijk vrij te laten.

Volgens de sharia-wetten, die in zo goed als alle delen van Soedan gelden, mag een moslimvrouw niet huwen met een niet-moslim. Zo’n huwelijk wordt gezien als overspel, waarop de doodstraf kan volgen. Voor een man daarentegen, is het wel toegestaan om met een christelijke vrouw te trouwen.

Zweepslagen

Omdat Meriam Yehya Ibrahim weigerde voor de islam te kiezen, besloot de rechter haar de doodstraf op te leggen. Meriam werd opgevoed als orthodoxe christen, het geloof van haar moeder. Haar vader, een moslim, was tijdens haar jeugd afwezig.

De vrouw is op dit ogenblik acht maanden zwanger. De doodstraf, die voorafgegaan wordt door 100 zweepslagen, zal pas na de bevalling worden uitgevoerd.

Amnesty International is fel tegen het gebruik van lijfstraffen en de doodstraf. Mensen strafrechtelijk vervolgen voor overspel en afvalligheid is in strijd met het internationaal mensenrecht. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content