Zuiveringsoperatie Saoedi-Arabië: ‘Verdachten krijgen geen voorkeursbehandeling’

De Saoedische koning Salman bin Abdulaziz Al Saud © REUTERS

De Saoedi’s die gisterenavond werden opgepakt op verdenking van corruptie, onder wie elf prinsen en tientallen zittende en voormalige ministers, zullen geen voorkeursbehandeling krijgen. Zo waarschuwde de procureur-generaal vandaag. Integendeel, hij wil ‘een ferme toepassing van de wet’.

‘De verdachten zullen dezelfde rechten toegewezen krijgen en dezelfde behandeling ondergaan als elke andere Saoedische burger. Hun positie zal geen invloed hebben op de rechtvaardige en ferme toepassing van de wet’, zei sjeik Saoud Al-Mojeb. Hijzelf maakt als procureur-generaal deel uit van de pas opgerichte ‘anti-corruptiecommissie’. Die wordt voorgezeten door kroonprins Mohammed ben-Salman. ‘Voor iedereen geldt het vermoeden van onschuld, tot het tegendeel is bewezen’, luidde het nog.

Volgens de zender Al-Arabiya zijn elf prinsen, vier zittende ministers en 34 ex-ministers opgepakt. Eén van hen is prins al-Walid ben talal, één van de vijftig rijkste zakenmannen ter wereld met talrijke bezittingen in het Westen. Hij zou worden beschuldigd van witwaspraktijken.

Ook ex-minister van Financiën Ibrahim al-Assaf en het vroegere hoofd van het koninklijk hof, Khaled al-Tuwaijri, zouden zijn opgepakt, naast voormalige toplui van staatsbedrijven en van de luchtvaartmaatschappij. Zij zouden zich volgens lokale media schuldig hebben gemaakt aan persoonlijke verrijking. De verdachten zouden voorlopig opgesloten zitten in hotels in Riyad.

De anticorruptiecommissie is ook een onderzoek gestart naar de dodelijke overstromingen in de stad Djedda in 2009. De zuiveringsoperatie is ongezien in Saoedi-Arabië. Ze komt er op initiatief van kroonprins Mohammed ben-Salman, die zich de afgelopen maanden al liet opmerken met hervormingsplannen.

Partner Content