Zuid-Afrika: protest tegen 'discriminatie van afrokapsels' in school zwelt aan

29/08/16 om 17:26 - Bijgewerkt om 17:26

In de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria groeit het protest van studentes van de middelbare school Pretoria Girls High tegen wat zij de discriminatie van afrokapsels noemen. Het protest is intussen nationaal nieuws en kreeg de steun van de minister van Cultuur.

Zuid-Afrika: protest tegen 'discriminatie van afrokapsels' in school zwelt aan

Protest in Pretoria © Twitter

Verschillende studentes van Pretoria Girls High zeggen dat ze herhaaldelijk zijn aangemaand om hun haar te ontkrullen.

Honderden schoolmeisjes namen maandag deel aan een actie voor het schoolgebouw. Ze zwaaiden met een petitie, in 24 uur tijd ondertekend door circa 15.000 sympathisanten, waarin ze de discriminatie van hun haardracht aan de kaak stellen en aandringen op 'disciplinaire maatregelen tegen onderwijzers die racistische maatregelen nemen'.

Nationaal nieuws

De strijd van de zwarte schoolmeisjes is in Zuid-Afrika tot voorpaginanieuws uitgegroeid. In een tweet schaarde minister van Cultuur Nathi Mthetwha zich achter het protest. 'Scholen moeten niet worden gebruikt als een platform om studenten te ontmoedigen hun Afrikaanse identiteit te omarmen'.

Ook op sociale media wordt de hetze druk becommentarieerd met onder andere de hashtag #StopRacismAtPretoriaGirlsHigh. In die mate zelfs dat provinciaal minister van Onderwijs Panyaza Lesufi maandag op de school wordt verwacht voor een bemiddelingspoging.

Opmerkingen

De school onthoudt zich voorlopig van commentaar. 'De directrice en de betrokkenen... proberen dit op te lossen', luidt het. Het schoolreglement verbiedt afrokapsels niet expliciet, maar schrijft wel voor dat de haardracht 'conservatief' moet zijn, dat haren 'gekamd' moeten zijn en dat vlechten en natuurlijke dreadlocks een maximale diameter van 10 millimeter mogen hebben.

Maar vooral de opmerkingen van leraars zitten de meisjes dwars. Zo kregen ze naar eigen zeggen te horen dat hun kapsel 'slordig' is of op 'een vogelnest' lijkt. Eén leraar zou een scholier 'een aap' hebben genoemd.

Raciale spanningen

Hoewel apartheid sinds 1994 niet meer bestaat, blijven raciale spanningen een prangend probleem in de Zuid-Afrikaanse samenleving.

'Het is onaanvaardbaar dat we, in een land waar zwarte mensen een demografische meerderheid vormen, nog steeds verwacht worden om tegemoet te komen aan het blank zijn en dat dit moet afgedwongen worden via het schoolbeleid', zo luidt het in de petitie. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners