Zika-virus verspreidt zich over 33 landen

06/02/16 om 14:32 - Bijgewerkt om 14:31

Het zikavirus heeft zich volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al in 33 landen verspreid, blijkt uit een rapport.

Zika-virus verspreidt zich over 33 landen

Zika © Reuters

Vooral in Brazilië en Colombia zijn mensen met het virus besmet geraakt. In haar rapport hield de WHO rekening met landen die zich sinds de uitbraak van zika tussen januari 2014 en 5 februari 2016 gemeld hebben.

Er zijn bovendien indirecte aanwijzingen op een virusoverdracht in 6 bijkomende landen. Sinds het zikavirus in 2015 in Latijns-Amerika is opgedoken, heeft het zich voortdurend verder verspreid. De WHO acht een verdere expansie als waarschijnlijk.

Guillain-Barré Syndroom

Vijf van de getroffen landen meldden volgens WHO-gegevens tegelijkertijd een toename van het Guillain-Barré Syndroom, een zeldzame verlammingsziekte, met name Brazilië, Colombia, El Salvador, Suriname en Venezuela. De regering van Colombia had vrijdag zelfs bericht over drie dodelijke gevallen door deze ziekte. Alle drie mensen waren geïnfecteerd met zika.

Een uitbraak van zika in 2013-2014 in Frans-Polynesië ging gepaard met een stijging van het Guillain-Barré Syndroom.

In Brazilië onderzoeken artsen een mogelijk verband tussen de schedelmisvorming microcefalie bij pasgeborenen en het zikavirus. Een analyse achteraf duidt volgens de WHO ook bij de uitbraak in Frans-Polynesië op meer gevallen van microcefalie tijdens de uitbraak van zika. (Belga/BO)

Onze partners