Zeer hoge straling gemeten vlakbij zee in Fukushima na tyfoon Wipha

18/10/13 om 09:41 - Bijgewerkt om 09:41

Op amper 150 meter van de zee bij de beschadigde kerncentrale van Fukushima in Japan is zeer hoge radioactieve straling gemeten, waarschijnlijk een gevolg van de doortocht van de tyfoon Wipha.

Zeer hoge straling gemeten vlakbij zee in Fukushima na tyfoon Wipha

De kerncentrale van Fukushima © ImageGlobe

Tepco, de uitbater van de kerncentrale Fukushima Daiichi, mat in een sloot die naar de zee leidt maar liefst 1.400 becquerel radioactiviteit per liter. Dat meldt de Japanse publieke omroep NHK.

Dat peil ligt bijna 70 keer hoger dan waarden die op dinsdag waren gemeten en is het hoogste sinds het begin van de metingen. Arbeiders in de kerncentrale controleren sinds augustus vorig jaar dagelijks de radioactiviteit in het water in de sloot.

Dat de stralingswaarden de hoogte zijn ingeschoten, is wellicht het gevolg van de doortocht van de tyfoon Wipha. De hevige regenval die daarmee gepaard ging, heeft er volgens Tepco voor gezorgd dat vervuilde grond in de sloot is terechtgekomen. Een schoonmaakoperatie is gestart.

De kerncentrale van Fukushima raakte ernstig beschadigd bij de verwoestende aardbeving en de daaropvolgende tsunami in maart 2011 aan de oostkust van Japan.

Lees meer over:

Onze partners