Winnaar Taiwanese verkiezingen roept China op tot respect, Peking censureert

16/01/16 om 18:06 - Bijgewerkt om 18:05

De winnares van de presidentsverkiezingen op Taiwan, Tsai Ing-wen, heeft China onmiddellijk gewaarschuwd om "het democratische systeem, de nationale identiteit en de territoriale integriteit" van het eiland "te respecteren".

Winnaar Taiwanese verkiezingen roept China op tot respect, Peking censureert

De winnares van de presidentsverkiezingen op Taiwan, Tsai Ing-wen. © AFP

De winnares van de presidentsverkiezingen op Taiwan, Tsai Ing-wen, heeft zaterdag China onmiddellijk gewaarschuwd om "het democratische systeem, de nationale identiteit en de territoriale integriteit" van het eiland "te respecteren". Peking van haar kant censureerde onmiddellijk nadat haar zege bekend raakte, Tsai Ing-wen op de populaire Chinese socialenetwerksite Weibo.

De relatie tussen beide landen is historisch getroebleerd. Toen de Chinese burgeroorlog hervatte na afloop van de Tweede Wereldoorlog, wonnen de communisten immers het pleit. De nationalisten trokken zich terug op Taiwan, dat toen een eiland van China was. Peking beschouwt het eiland, het vroegere Formosa, nog steeds als een afvallige provincie, terwijl Taiwan op zich een onafhankelijk land is.

De meeste landen erkennen Taiwan formeel niet, al weegt dat niet op de economische betrekkingen.

"Ons democratische systeem, de nationale identiteit en de territoriale integriteit moeten gerespecteerd worden. Elke mogelijke schending zal de stabiliteit treffen van de relaties tussen de twee oevers van de zeestraat", aldus de toekomstige presidente. De kandidate van de oppositiepartij Democratische Vooruitgangspartij (DPP) won het pleit van de Kwomingtan, de nationalistische partij.

In een eerdere toespraak beloofde Tsai aan "het behoud van de vrede en stabiliteit te werken" in de relaties met China. Er mogen "geen provocaties of incidenten zijn".

Nadat de zege bekend raakte, konden de Chinese gebruikers van de zeer populaire Chinese website Weibo niet langer zoeken naar de naam van de toekomstige Taiwanese presidente of zelfs 'verkiezingen Taiwan' in het Mandarijns. (Belga/SD)

Onze partners