Wilders achterna: eurosceptische uitspraken van Europese politici

© Reuters

PVV-leider Geert Wilders wil de terugtrekking van Nederland uit de EU tot het kernpunt van de verkiezingen maken. Hij is niet de enige eurosceptische politicus in de EU, blijkt uit een bloemlezing van enkele citaten door Europese politici.

“Brussel regeert, Brussel dicteert, de Nederlandse burger gireert (betaalt, red.), de burger crepeert.” (PVV-leider Geert Wilders) “Nieuwe poging om behandeling ESM-Verdrag uit te stellen tot na de verkiezingen. Geen Russische roulette met ons geld!” (Wilders over de goedkeuring van het permanente hulpfonds ESM) “Rutte slaafs op de knieën voor Italiaanse en Spaanse maffia: toch directe miljardensteun aan hun banken uit ESM mogelijk” (Wilders op Twitter over premier Mark Rutte) “Wat een dag pfff. Islamofascisme wint in Egypte de presidentsverkiezingen en dolgedraaide Duitse minister wil Europese regering invoeren.” (Wilders op Twitter) “Nu wil het Brusselse monster onze soevereiniteit over onze pensioenen afpakken. Genoeg is genoeg! NL snel uit de EU!” (Wilders op Twitter) Ook in het Verenigd Koninkrijk heerst er euroscepticisme. Mogelijk komt er een referendum over het lidmaatschap van de EU. De bekendste Britse euroscepticus is Nigel Farage, de leider van de UK Independence Party. Hij vergeleek Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, enkele jaren geleden met een dweil.

“Groot-Brittannië gaat uit de Unie stappen. We hebben onszelf jaren wijsgemaakt dat we een grote invloed hadden in de EU. Dat leek me nooit vanzelfsprekend, maar het is wat we altijd geloofd hebben.” (Nigel Farage) “Dit project zou wel eens de wedergeboorte van de nazisme kunnen veroorzaken. We gaan de verkeerde kant op. We moeten de eurozone ontbinden. We moeten de landen rond de Middellandse zee vrij laten.” (Farage over de mogelijke uitwerking van het Europese stabiliteitspact) Ook in Frankrijk deden eurosceptische partijen het goed bij de laatste verkiezingen. “We moeten de Europese verdragen opzeggen. Het zijn verdragen van de klassieke partijen. Ze belemmeren en isoleren ons. Dit soort laisser-fairepolitiek is compleet anachronistisch.” (Marine Le Pen, voorzitster van het extreemrechtse Front Nationale)

“Als ik zeg dat alle openbare gebouwen steeds de Franse vlag moeten uithangen en dat de Europese vlag verbannen moet worden, toon ik onze onverwijlde verbondenheid aan de nationale vlag.” (Le Pen moet niet lang twijfelen als ze tussen de Franse of Europese vlag moet kiezen)

“De EU is het Trojaanse paard van de globalisering. Het lijkt een beetje op het totalitaire communisme. Jaren heeft men ons verteld dat we de EU niet kunnen verlaten.” (Le Pen) Niet enkel Le Pen vergelijkt de EU met het communisme. Dat doet ook de partij Ware Finnen uit Finland. “Ooit gehoord van de Sovjet-Unie? Men zei dat die eeuwigdurend was. En dat was ze niet. Nu zegt men dat de euro en EU altijd zullen bestaan. Maar dat is niet zo. Als het geld en de moraal op zijn, zal er vernietiging zijn.” (Ware Finnenleider Timo Soini)“Elke beslissing moet in dit huis gemaakt worden. En als dit huis zegt dat iets gedaan moet worden, dan is dat het standpunt van het Finse parlement en dan kunnen we het uitvoeren.” (Soino in het Finse parlement) “Doordat ik katholiek ben, begrijp ik de situatie van Ierland, Polen, Italië en zelfs Grieks-orthodoxe landen. In katholieke landen wordt de staat niet beschouwd als de vertegenwoordiger van God. Het is er dan ook een hobby om de regering te bedriegen” (Soini meent de oorzaak te kennen van het vermeende bedrog in Europese probleemlanden)

“Duitsland betaalt nog steeds voor de fouten van het Nazitijdperk. Ze konden zelfs geen gevechtsvliegtuigen naar Libië sturen door wat Rommel gedaan heeft. Maar ook in Duitsland zal er tegenkanting tegen de bail-out ontstaan. Nu is het er nog te moeilijk om kritisch te zijn zonder een populist genoemd te worden” (Soini denkt dat het een kwestie van tijd is eer ook in Duitsland een anti-EU-beweging ontstaat)

“Laat mijn volk gaan, zei Mozes tegen de farao. Ja, laat mijn volk gaan! Waarom niet?” (Soini) (JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content