WHO: ‘Zikavirus kan zich deze zomer in Europa verspreiden’

Een Aedesmug. © iStockphoto

‘Volgende zomer kan het zikavirus zich verspreiden in Europa’, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport. Toch is het gehele risico op een uitbraak laag tot middelmatig.

De grootte van het risico op een verspreiding van het virus hangt af van land tot land. Maar een beperkt aantal gebieden, vooral het eiland Madeira en de kust van de Zwart Zee nabij Rusland en Georgië, lopen een hoog risico. Dat komt voornamelijk omdat de Aedes aegypti-mug, die verantwoordelijk is voor de verspreiding van het zikavirus, daar voorkomt.

De Europese regio die de Wereldgezondheidsorganisatie onder de loep nam, bestaat uit 53 landen met een totale bevolking van 900 miljoen mensen. Ze ging het risico na op basis van twee factoren: de waarschijnlijkheid dat het zikavirus zich verspreidt enerzijds en de bestaande nationale capaciteit om een verspreiding te voorkomen of snel in te dammen anderzijds. Omdat de meeste landen een uitbraak efficiënt en snel zouden kunnen indijken, beschouwt de organisatie het gehele risico op een uitbraak als laag tot middelmatig.

‘Met dit onderzoek willen we vooral de landen die een groter risico lopen om met het virus geconfronteerd te worden, informeren en oproepen paraat te staan om een mogelijke uitbraak te vermijden’, zegt Zsuzsanna Jakab, WHO-directeur voor Europa.

Tijgermug

De organisatie zegt ook dat, indien geen maatregelen genomen worden om de bedreiging te beheersen, het risico op een lokale verspreiding middelmatig is in achttien andere landen in de Europese regio. Dat verklaart het door de aanwezigheid van een andere mug: de Aedes albopictus of tijgermug. Die mug verspreidt het virus niet zo efficiënt als de Aedes aegypti, maar het bleek al een potentiële verspreider van het virus in Afrika, Mexico en labonderzoeken.

Van die 18 landen blijkt Frankrijk het meest kans te hebben op een lokale verspreiding van het virus. Dat ligt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vooral aan de dichtheid van de bevolking in steden. De andere landen zijn Italië, Malta, Kroatië, Israël, Spanje, Monaco, San Marino, Turkije, Griekenland, Zwitserland, Bulgarije, Roemenië, Slovenië, Georgië, Albanië, Bosnië Herzegovina en Montenegro.

Het risico in 36 andere landen, waaronder België, is laag. De muggen die de ziekte verspreiden, komen er niet voor omdat het klimaat niet geschikt is.

Aanbevelingen

Aan de landen met een hoog of middelmatig risico, doet de WHO ook enkele aanbevelingen. Zo moeten gebieden met stilstaand water vermeden worden omdat ze broedplaatsen vormen voor de muggen. Dokters moeten opgeleid en uitgerust worden om het virus te detecteren en het binnen de 24 uur te melden.

Het zikavirus bleek voornamelijk al gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het kan leiden tot microcefalie of een te kleine schedel bij de baby, waardoor de hersenen zich niet kunnen ontwikkelen. Het virus dook al op in meer dan 50 landen, maar is vooral aanwezig in Latijns-Amerika. (RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content