Wenen: 20.000 betogen voor 'humaan asielbeleid'

01/09/15 om 00:16 - Bijgewerkt om 00:28

Zo'n 20.000 mensen zijn in Wenen op straat gekomen om een humaan asielbeleid te eisen. De manifestatie volgt enkele dagen nadat in Oostenrijk, aan de grens met Hongarije, 71 lijken van migranten werden ontdekt in een vrachtwagen.

Wenen: 20.000 betogen voor 'humaan asielbeleid'

De manifestatie werd georganiseerd nadat 71 lijken van vluchtelingen werden aangetroffen in een vrachtwagen © REUTERS

De betoging was een initiatief van enkele ngo's. De manifestanten kwamen eerst samen aan het station Westbahnhof, van waaruit ze naar de Stephansdom trokken, waar een herdenkingsdienst plaatsvond voor de 71 omgekomen migranten.

De betogers droegen borden met "Open legale routes" en "Menselijke waardigheid komt eerst". Hun pleidooi kreeg steun vanuit religieuze hoek.

"Het is genoeg geweest. De doden, het lijden, de vervolgingen", verklaarde kardinaal Christoph Schoenborn tijdens de herdenkingsdienst, die werd bijgewoond door verschillende Oostenrijkse politici. "Landen, gemeenschappen en religieuze groepen zouden moeten samenwerken om waarschijnlijk de grootste uitdaging in Europa in decennia het hoofd te bieden (...) Het is oké om toe te geven dat het moeilijk is, om zijn bezorgdheid te uiten. Maar we kunnen niet langer de andere kant opkijken", aldus de kardinaal.

Verdeede reacties

Maar desondanks blijven heel wat Oostenrijkers gekant tegen het opvangen van extra migranten, getuige de toenemende populariteit van de extreem-rechtse Vrijheidspartij. Maandagavond kwamen in Westbahnhof trouwens opnieuw duizenden migranten aan vanuit Boedapest. De meesten namen verder de trein naar Duitsland.

(Belga/RR)

Onze partners