'We hadden ze gewaarschuwd, blijf uit ons luchtruim'

18/07/14 om 12:43 - Bijgewerkt om 14:10

Kort voor het nieuws van de vliegtuigramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines bekendraakte, verscheen op een vermeend internetaccount van de Russische separatistenleider in Oost-Oekraïne Igor Girkin het bericht dat zijn rebellen een vliegtuig hadden neergehaald.

'We hadden ze gewaarschuwd, blijf uit ons luchtruim'

Igor Girkin (midden) © Belga Image

Op wat verondersteld wordt zijn echte account te zijn op VK.com, de Russische tegenhanger van Facebook, schreef Girkin (ook bekend als Strelkov, nvdr.) gisteren dat opstandelingen een vrachtvliegtuig van het type AN-26 neerhaalden in de regio Torez.

'Het ligt ergens in de buurt van de Progress-mijn,' stond er. 'We hadden ze gewaarschuwd niet in onze hemel (luchtruim) te vliegen. We hebben videobeelden van het nieuwste 'vallend vogeltje'. Het is gevallen aan een storthoop, er is geen woonsector geraakt. Er zijn geen burgers geraakt.'

Het bericht op vk.com

Het bericht op vk.com © GF

Vergissing?

Het bericht werd gepost omstreeks 17.50 uur Moskouse tijd, even voor bevestigd werd dat vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur crashte in het oosten van Oekraïne. De post op de account van Girkin werd snel weer verwijderd.

Gespeculeerd wordt nu dat Girkin mogelijk dacht dat het om een Oekraïens legervliegtuig ging, maar dat hij de post snel verwijderde toen het bleek te gaan om een commerciële vlucht met bijna 300 onschuldige slachtoffers aan boord. Onder hen ook Nederlanders en Belgen.

Volgens Jeroen Zuallaert, Ruslandkenner bij Knack, staan er geen oekraïnismen in de post. 'Als het nagemaakt zou zijn, is het wel goed nagemaakt.'

KGB

De in Moskou geboren Girkin is de zelfverklaarde minister van Defensie van de Volksrepubliek Donetsk, die niet door Oekraïne en het Westen erkend wordt.

Hij is een voormalige officier van de Federale Veiligheidsdienst van de Russische Federatie, de opvolger van de KGB. Dat schrijft de vooraanstaande Oekraïense Engelstalige krant Kyiv Post.

Audiobestanden

Het lijkt er steeds meer op dat de Boeing 777 is neergeschoten. De Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen te weten dat de Boeing door een luchtdoelrakket is geraakt.

De pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne ontkennen achter de aanslag te zitten en hebben een wapenstilstand van enkele dagen aangekondigd, voor onderzoek naar de oorzaak van de crash.

Het bericht van Girkin strookt alvast met het nieuws over de audiobestanden die Oekraïne heeft vrijgegeven. In onderschepte telefoongesprekken lijken separatistische rebellen te erkennen dat ze een passagiersvliegtuig hebben neergehaald. Ook in dit geval is de authenticiteit niet bevestigd.

Er zijn ook berichten dat de rebellen eind juni een militaire eenheid in handen zouden hebben gekregen waar zich Buk-raketten bevonden. Die reiken tot tien kilometer ver.

Vermijden

Verschillende Aziatische luchtvaartmaatschappijen vermijden al enkele weken vluchten boven het oosten van Oekraïne uit veiligheidsoverwegingen.

De twee voornaamste Zuid-Koreaanse maatschappijen, Korean Air en Asiana, het Australische Qantas en het Taiwanese China Airlines zeggen de vluchten te hebben aangepast sinds maart, vanwege het complexe conflict in de voormalige Sovjetrepubliek.

Lees meer over:

Onze partners