‘We can’t breathe’: rassenkwestie bereikt Londen

De 'die-in' in het Westfield-winkelcentrum, Londen. © AFP
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De rassenkwestie over het vrijspreken van blanke agenten verantwoordelijk voor de dood van zwarte mannen, beperkt zich niet enkel tot de Verenigde Staten. De Britse hoofdstad Londen is solidair en herinnert zich de moord die mee leidde tot de rellen in 2011.

Honderden manifestanten blokkeerden het enorme winkelcentrum Westfield in west-Londen door op de grond te gaan liggen. Een ‘die-in’ – refererend naar de doden – in plaats van de klassieke ‘sit-in’. Actievoerders hielden intussen borden vast met de slogans ‘black lives matter’ (zwarte levens zijn van belang) en ‘hands up’ (handen omhoog).

Slogans die vast bekend in de oren klinken. De actie werd namelijk georganiseerd in solidariteit met de protesten die de Verenigde Staten al maanden overspoelen omwille van de controversiële moorden op zwarten door agenten. Bij twee verschillende incidenten werden blanke agenten er vrijgesproken.

Rellen 2011

De rassenkwestie die weer aan het licht kwam door de beslissingen van de Amerikaanse rechtbanken, heeft ook aan de andere kant van de Atlantische oceaan een wrange weerklank. Het herinnert de Britse hoofdstad aan de dood van de 29-jarige zwarte Mark Duggan uit Tottenham. De politie schoot Duggan fataal in de borst, een factor die leidde tot de rellen in de zomer van 2011. Op 8 januari 2014 werd geoordeeld dat de moord op Duggan wettelijk was.

Protestactie in solidariteit met Ferguson en New York in het Westfield-winkelcentrum, Londen.
Protestactie in solidariteit met Ferguson en New York in het Westfield-winkelcentrum, Londen.© AFP

Op een andere banner in Londen staat bijgevolg ‘solidair met Ferguson’ te lezen. Een verwijzing naar de buitenwijk in Missouri die al maanden in vuur en vlam staat, in de greep van rellen over de schietpartij waarbij de ongewapende achttienjarige Michael Brown door een blanke agent werd gedood.

Maar Londen is ook solidair met het New Yorkse slachtoffer, de 43-jarige Eric Garner. Manifestanten scanderen ‘we can’t breathe’, verwijzend naar Garners laatste woorden die hij naar adem snakkend herhaalde. De vader van zes werd in juli door de politie in New York in een wurggreep gehouden en overleed. Ook hier werd de blanke agent vrijgesproken.

‘Intimidatie om protest af te weren’

Het protest bij Westfield escaleerde dan wel niet zoals die in de VS dat deden, 76 betogers werden gearresteerd en in de typische rode dubbeldekkerbussen weggevoerd. Hoewel de actievoerders eigenlijk doden imiteerden, bleef het namelijk niet bij een vredig protest.

Opstandelingen probeerden het winkelcentrum binnen te dringen. ‘Daarbij vielen ze de bewakers aan en beschadigden ze het eigendom’, zegt agent Mark Bird tegen AFP. Ze hadden de openbare orde verstoord, waarop de politie besloot het terrein waar de groep actie voerde, af te zetten.

‘We tolereren die demonstranten die volgens de wet actie voeren, en dat is wat de meerderheid ook deed’, aldus Bird tegen het persagentschap. ‘Maar die kleine minderheid die geweld gebruikt zoals dat hier bij Westfield gebeurde, is onaanvaardbaar.’

De arrestaties bij het tweede grote protest in Londen werden door de actievoerders echter gezien als een intimidatietechniek in een poging om verdere protesten af te weren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content