Wat te geloven van de verhalen uit Noord-Korea? ‘We weten dat ze goed kunnen fotoshoppen’

Kim Jong-un © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Een succesvolle test met vanop een duikboot afgevuurde ballistische raketten en een minister die wordt geëxecuteerd met luchtafweergeschut wegens deloyaliteit omdat hij onder andere was ingedommeld tijdens een militaire viering. Noord-Korea haalt weer het wereldnieuws met berichten die onze wenkbrauwen doen fronsen, maar wat mogen we ervan geloven?

Het was de adjunct-directeur van de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst NIS die, volgens het nationale persagentschap Yonhap, voor een parlementaire commissie in Seoel vertelde dat de Noord-Koreaanse minister van Defensie werd terechtgesteld wegens deloyaliteit en een gebrek aan respect ten opzichte van leider Kim Jong-un. Zo zou Hyon Yong-chol de dictator meermaals van repliek hebben gediend en ook zijn ingedommeld tijdens een militaire viering. Hij zou op 30 april zijn geëxecuteerd met luchtafweergeschut. Het bericht ging deze week de wereld rond. Nog volgens NIS zijn er dit jaar al minstens 15 hooggeplaatste Noord-Koreanen geëxecuteerd.

Niet onafhankelijk

Ondertussen heeft NIS al verduidelijkt dat ze helemaal niet weten of Hyon wel degelijk terechtgesteld is, wel dat hij weggezuiverd is. Het toont de gelaagdheid in hoe nieuws uit Noord-Korea tot bij ons komt.

Hyon Yong-chol
Hyon Yong-chol© Belga Image

De extreme geslotenheid van het stalinistische regime maakt dat de gebeurtenissen in het land meestal ook niet bevestigd kunnen worden door onafhankelijke instanties. Dat dit al eens leidt tot waanzinnige broodjeaapverhalen, werd vorig jaar nog duidelijk. Het verhaal dat Kim Jong-uns oom Jang Song-thaek was omgebracht door hem naakt in een kooi aan een roedel hongerige honden te voeden voor het oog van honderden kijklustigen, bleek later het werk van een Chinese satiricus.

Instabiel

Korea-expert Koen De Ceuster, professor aan de universiteit van Leiden, ergert zich eraan dat men steeds over zulke verhalen valt en verder geen aandacht besteedt aan Noord-Korea. Of het nieuws van de executie van de minister geloofwaardig is, laat hij in het midden. ‘Soms zijn de berichten waar, soms ook niet,’ zegt hij aan Knack.be.

Het enige dat we zeker weten, is dat de Noord-Koreanen goed kunnen fotoshoppen.

Professor Koen De Ceuster

Als het waar is, dan betekent dat volgens De Ceuster vooral dat het regime nog altijd instabiel is, dat Kim Jong-un zijn positie nog niet helemaal geconsolideerd heeft. ‘Hij werd leider omdat hij de zoon van (de in 2011 overleden) Kim Jong-il was, maar had/heeft geen machtsbasis. Sinds hij zijn vader opvolgde, vonden al verschillende zuiveringen plaats. In een stabiel regime zijn zulke beslissingen niet nodig,’ zegt hij.

Fotoshoppen

En wat te denken van de succesvolle test van een op een duikboot afgevuurde raket – een bericht dat Pyongyang vorig weekend wereldkundig maakte en door Seoel werd bevestigd? De Verenigde Staten en Zuid-Korea reageren ongerust en vrezen dat Noord-Korea grote stappen vooruit zegt op weg naar de uitbreiding van zijn wapenarsenaal en zijn slagkracht met raketten. Duikboten zijn moeilijk te lokaliseren.

Wat te geloven van de verhalen uit Noord-Korea? 'We weten dat ze goed kunnen fotoshoppen'
© Belga Image

De Ceuster beklemtoont dat er geen enkele onafhankelijke bevestiging is dat de test effectief heeft plaatsgevonden. ‘We hebben op dit moment enkel de Koreaanse berichtgeving. Moeten we dat blindelings geloven? Het enige dat we zeker weten, is dat de Noord-Koreanen goed kunnen fotoshoppen.’

Het symbolisch aspect is hier dus duidelijk, maar achter de schermen werkt Pyongyang verder

Professor Koen De Ceuster

‘Wat er ook van zij, het lijkt er alleszins op dat Pyongyang de aandacht van de wereld naar zich toe heeft willen trekken, op een moment dat de ogen gericht waren op de WO II-herdenking in Rusland. Dat Kim Jong-un zijn kat stuurde, is overigens niet abnormaal. Het waren de Russen die hadden gezegd dat hij zou komen, niet Noord-Korea. Het symbolisch aspect is hier dus duidelijk, maar achter de schermen werkt Pyongyang wel verder.’

Kernwapens

The Wall Street Journal berichtte onlangs over Chinese kernexperts die hun Amerikaanse collega’s in Washington waarschuwden voor de toenemende nucleaire capaciteit van Noord-Korea, ‘dat een groter gevaar vormt dan Iran‘.

Wat dat betreft, wijst De Ceuster op de politieke belangen die spelen. ‘De Chinezen willen duidelijk maken dat Iran op weg is naar het bouwen van kernwapens, maar dat Noord-Korea de technologie al heeft. Dat probleem is dus acuter. Peking vindt dat de Verenigde Staten zich beter eerst zouden bezighouden met Noord-Korea.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content