Wat kan Michael Bloomberg betekenen in de race naar het Witte Huis?

Michael Bloomberg © Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Miljardair en ex-burgemeester van New York Michael Bloomberg overweegt als onafhankelijke op te komen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Er zal nog veel water naar de zee moeten vloeien voor Bloomberg om in het Witte Huis te raken, maar in de komende weken kunnen zijn kansen alvast stijgen. Dé vraag lijkt vooral wie het meest zou profiteren van een kandidatuur van Bloomberg.

Michael Bloomberg wil pas in maart een definitieve beslissing nemen. Hij wil eerst afwachten hoe de kaarten liggen na de eerste voorverkiezingen in Iowa (1 februari), New Hampshire (9 februari), South Carolina en Nevada (20 februari).

‘Dat hij dan pas in de race zou stappen, maakt niet uit omdat hij niet aan voorverkiezingen moet deelnemen,’ zegt Knackmedewerker Hubert van Humbeeck. ‘En geld heeft hij genoeg, daarvoor moet hij het ook niet laten.’ Aan vrienden zou Bloomberg al laten weten hebben dat hij bereid is om een miljard dollar uit eigen zak in een verkiezingscampagne te steken.

Trump en Cruz
Trump en Cruz© REUTERS

‘De Republikeinen neigen momenteel naar extreemrechts, met Donald Trump en Ted Cruz aan kop in de peilingen. Vooral in het geval dat Trump de Republikeinse nominatie lijkt te zullen binnenhalen, zal de druk op Bloomberg om in de race te stappen groot worden.’

Kansen

De kansen om als onafhankelijke het Witte Huis te veroveren, zijn evenwel klein. Het is nog nooit iemand gelukt en de laatste die het probeerde, Ross Perot in 1992, haalde 19 procent van de stemmen. De Democraat Bill Clinton haalde het toen van de Republikein George Bush.

‘Een belangrijk obstakel voor onafhankelijke kandidaten is dat ze een hele organisatie moeten uitbouwen om in voldoende staten voldoende steun te krijgen, waar Republikeinen en Democraten op hun respectievelijke partijen kunnen rekenen,’ legt hoogleraar internationale relaties (KU Leuven) en Amerikakenner Bart Kerremans uit. ‘Ten tweede is er het psychologisch effect: veel kiezers zullen denken dat hij toch geen kans maakt en daarom hun stem niet willen verspillen.’

Stemmen inpikken

Dat betekent niet dat Bloomberg geen belangrijke rol kan spelen. Veel waarnemers zijn het erover eens dat Clinton in 1992 vooral kon winnen omdat Perrot veel stemmen weghaalde bij Bush.

‘Aan de presidentsverkiezingen nemen ook altijd veel meer kandidaten deel dan wij beseffen,’ zegt Van Humbeeck. ‘Dat kunnen er soms wel een stuk of tien zijn, maar die krijgen in Europa amper media-aandacht en ze halen normaal gesproken ook niet genoeg stemmen om de uitslag te beïnvloeden. Er was Perot, en in 2000 verloor Al Gore waarschijnlijk van George W. Bush omdat Ralph Nader als kandidaat voor de Groenen stemmen van de Democraten inpikte.’

Voor-/Nadeel

Bernie Sanders en Hillary Clinton
Bernie Sanders en Hillary Clinton© REUTERS

Bloomberg hoopt dat zijn kansen in de komende weken en maanden stijgen, zeker wanneer de voorverkiezingen uitdraaien op nominaties voor de ‘extreemrechtse’ Trump of Cruz bij de Republikeinen en ‘socialist’ Bernie Sanders bij de Democraten. In een nieuwe peiling van CNN verzekert Trump zich van 37 procent van de Republikeinse stemmen in Iowa, Cruz van 26 procent. Aan Democratische kant gaat Sanders Hillary Clinton vooraf: 51 procent tegenover 43 procent.

Bernie Sanders is een bepalende factor voor Michael Bloomberg

Bart Kerremans

Maar de vraag is dus vooral wie het meest zou profiteren van of lijden onder een kandidatuur van Bloomberg. Volgens Kerremans is Sanders een eerste bepalende factor. ‘Scoort Sanders goed, dan zal Bloomberg meer geneigd zijn om in de race stappen. Neigt het naar een strijd Clinton versus Trump, dan verwacht ik niet dat hij zal meedoen. Als hij dat wel doet, dan zal dat volgens mij in het voordeel van Trump en dus het nadeel van Clinton zijn.’

Van Humbeeck is het daarmee eens, maar hij gelooft niet dat Sanders uiteindelijk Clinton zal kunnen kloppen in de voorverkiezingen. Los van een mogelijke kandidatuur van Bloomberg verwacht Van Humbeeck sowieso niet dat Trump uiteindelijk Clinton zou verslaan bij de echte verkiezingen in november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content