Wat als geen enkele Republikeinse kandidaat voldoende kiezers heeft?

Donald Trump, Ted Cruz en John Kasich © Belga Image

De Republikeinen zijn mogelijk op weg naar een ‘gecontesteerde conventie’, voor het eerst sinds 1976.

In de race naar het Witte Huis zal de Republikeinse partij mogelijk te maken krijgen met een conventie waarbij na de voorverkiezingen geen enkele kandidaat de vereiste helft van de afgevaardigden uit de staten en territoria heeft om de nominatie automatisch op zak te steken. Na de overwinning van John Kasich in zijn thuisstaat Ohio, begint het er immers naar uit te zien dat favoriet Donald Trump op de conventie in juli in Cleveland niet aan de nodige 1.237 verkozen afgevaardigden zal komen, een situatie die voor het laatst voorkwam in 1976 toen Ronald Reagan zittend president Gerald Ford uitdaagde. Nieuwszender CNN zette op een rijtje hoe het er dan aan toe gaat op zo’n zogenaamde ‘contested convention’.

(On)gebonden

Indien Trump er inderdaad zo zou voorstaan, zou hij kunnen proberen afgevaardigden voor zich te winnen die zich achter niemand hebben geschaard, wat Ford met Reagan deed. Maar slaagt de vastgoedmagnaat daar niet in, gaan de poppen aan het dansen.

De meeste staten en territoria vereisen van hun gebonden afgevaardigden dat die tijdens de eerste ronde stemmen volgens de resultaten van de voorverkiezingen. Komt er geen winnaar uit de bus, dan is de helft van de afgevaardigden meteen ongebonden. (Al zijn er staten die eisen dat de afgevaardigden zich bij meerdere stemrondes aan hun belofte tot het steunen van een kandidaat houden, zoals Californië). Hoe dan ook, de presidentskandidaten zullen hevig beginnen te hengelen naar die ineens ongebonden afgevaardigden, wetende dat er eigenlijk geen manier is om te weten hoe die uiteindelijk zullen stemmen.

Dan is er nog een ‘regelcommissie’ die 112 leden telt – 2 voor elke staat of grondgebied – en die kan beginnen sleutelen aan de regels. Moeilijkheid: het is nu nog verre van geweten wie die individuen zullen zijn.

Uiteraard is er ook de vraag wat er gebeurt met afgevaardigden die zich hebben gebonden aan kandidaten die de handdoek in de ring hebben gegooid. Weerom wordt dit vanuit de staten geregeld. Bij sommige blijven de afgevaardigden te allen tijde gebonden, bij andere staten zoals Michigan, zijn de afgevaardigden van een uitgevallen kandidaat meteen vogelvrij. En dan is er nog een tussencategorie, zoals de staat Kentucky, waarbij afgevaardigden automatisch aan een andere ‘hopeful’ worden toegewezen, gedeeltelijk in functie van het resultaat van de caucus of primary.

Rellen

Trump waarschuwt alvast voor dergelijke scenario’s. ‘Ik denk dat je rellen zou krijgen,’ zei hij in New Day op CNN. ‘Ik vertegenwoordig vele, vele miljoenen mensen’. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content