Wapengeweld in de VS: 'God lost dit niet op'

04/12/15 om 04:31 - Bijgewerkt om 22:45

Na de zoveelste schietpartij in de VS, dit keer met 14 doden in San Bernardino, kwam de Newyorkse krant Daily News met een opmerkelijke cover: 'God lost dit niet op'. Naast die titel stonden de tweets van 4 prominente Republikeinen, die juist wel zegden te bidden voor de slachtoffers.

Wapengeweld in de VS: 'God lost dit niet op'

The Daily News © Twitter

De Daily News voert allang campagne voor strengere wapenwetten in de VS en de cover van donderdag maakte in ieder geval de tongen, en de tweets, los.

In onverbloemde tabloïdstijl ging de krant op de voorpagina te keer: "Terwijl de recentste groep onschuldige Amerikanen in een plas bloed omkomt, blijven de lafaards die echt een eind zouden kunnen maken aan de gesel van de wapens zich verschuilen achter betekenisloze gemeenplaatsen".

De krant haalde, weg van de voorpagina, aan dat 80 procent van de Amerikanen, volgens een peiling die de afgelopen dagen werd afgenomen, intussen voor strengere wapenwetten gewonnen is. Dat wil niet zeggen dat die 80 procent tegen wapens is, maar dat men bijvoorbeeld vindt dat mensen met mentale problemen niet zomaar aan wapens mogen kunnen, dat de verkoop van zware aanvalswapens beperkt moet worden, of dat, wat president Obama vaak aanhaalt, er eindelijk een wet moet komen die terreurverdachten belet om wapens te kopen (volgens de huidige wetgeving, aldus de president, mogen ze niet in een vliegtuig, maar kunnen ze zonder probleem legaal aan wapens komen).

De krant gaf vervolgens een opsomming van de reacties van Republikeinse presidentskandidaten naar aanleiding van het bloedbad in San Bernardino. En het is alsof ze kopieën maakten van dezelfde mededeling (en kopieën van hun vorige mededelingen, bijvoorbeeld naar aanleiding van het bloedbad in Planned Parenthood, vorige week).

Ted Cruz (die, zoals bekend, een campagnefilmpje lanceerde waarin hij zijn ontbijtbacon via een geweer bereidt): "We bidden voor de slachtoffers, hun familie en de hulpverleners die bereid zijn gevaar te trotseren om anderen te helpen".

Rand Paul, libertariër en tegen beperkingen op wapenverkoop: "Mijn gedachten en gebeden zijn bij de slachtoffers, de families en de moedige hulpverleners".

Chris Christie: "Ik bid voor alle slachtoffers van de schietpartij in San Bernardino, Californië".

Jeb Bush: "Ik bid voor de slachtoffers, hun families & de hulpverleners van San Bernardino in het licht van deze tragische schietpartij".

Ben Carson: "Mijn gedachten en gebeden zijn voor de slachtoffers van de schietpartij en hun familie in San Bernardino".

De enige die een beetje van het patroon afweek, was Donald Trump, maar dan niet in de zin dat hij kritiek had op de wapenwetgeving: "Schietpartij in Californië ziet er heel slecht uit. Ik wens de ordemacht het beste en God Bless. Op momenten als deze wordt onze politie zo gewaardeerd".

'Om vergiffenis bidden'

Bij de drie Democraten was het daarentegen al verandering aan de wapenwet wat de klok sloeg.

Hillary Clinton: "Ik weiger dit als normaal te aanvaarden. We moeten in actie schieten om wapengeweld te stoppen".

Bernie Sanders: "Massaschietpartijen worden bijna een dagelijks gegeven in dit land. Dit ziekmakend en zinloos wapengeweld moet ophouden".

Martin O'Malley: "Gruwelijk nieuws uit San Bernardino. Genoeg is genoeg: het is tijd om tegen de NRA in te gaan en ingrijpende wetswijzigingen door te voeren".

De NRA, National Rifle Association, is de wapenlobby in de VS.

De reactie van een andere Democraat, senator Chris Murphy uit Connecticut, werd binnen enkele uren 7.000 keer geretweet. "Jullie 'gedachten' moeten zijn bij de nodige stappen om dit soort bloedbad te stoppen", schreef hij, "Jullie 'gebeden' moeten vragen om vergiffenis, als jullie niets ondernemen - nog maar eens".

Igor Volsky van ThinkProgress, een linkse nieuwsblog, ging nog een stap verder, en koppelde aan de gestuurde gebeden, ook hoeveel geld de biddenden hadden ontvangen van de NRA.

In een interview met nieuwszender MSNBC vond Volsky dat de kandidaten over allerlei onderwerpen niet alleen bidden, "wat op zich best oké is", maar vooral actie ondernemen. Bij geweldpleging met wapens blijft het echter doorgaans alleen bij bidden en denken. Je kunt je niet voorstellen, gaf hij aan, dat ze IS zouden willen bestrijden met gedachten en gebeden. Waarom dan wel bij binnenlandse wapengeweld?

Er kwam meteen reactie op wat in een nog altijd heel religieus land als "prayer-shaming" werd omschreven: het verwerpen van gebed als een deugdelijke respons.

Sommigen deden de cover van de Daily News af als een publiciteitsstunt, een zet in de concurrentieslag met de New York Post, de heel conservatieve tabloïd (eigendom van Rupert Murdoch), die op haar eigen cover dik in de verf zette dat de schutters in San Bernardino moslims waren (en, merkten velen op, heel wat minder resoluut was toen een christen vorige week in Planned Parenthood mensen doodschoot).

Dat er negatieve reactie over de Daily News te horen was bij conservatieven en op Fox News lag voor de hand, maar ook de centrum-linkse The Atlantic deed eraan mee. Emma Green, politiek journalist bij het blad/de site: "In die aanvallen op gebed zitten vele veronderstellingen verpakt: dat alle religieuze mensen, meer in het bijzonder christenen, voor wapens zijn, en omgekeerd: dat de mensen die beperkende wapenwetten nastreven niet religieus kunnen zijn, en als ze dat wel zijn, dat ze hun mond moeten houden na zo'n hartverscheurende gewelddaad. Ooit deelden links en rechts een taal van God, maar dat is duidelijk niet langer het geval: elke verwijzing naar geloof wordt beschouwd als een impliciete voorkeur voor rechtse politiek."

Ze eindigt er haar bijdrage mee dat een van de vrouwen die in het gebouw in San Bernardino vastzat, naar haar vader sms-te met de vraag om voor haar te bidden. Wat die, samen met een groepje omstanders, had gedaan.

Anderen, zoals blogster Ana Marie Cox, namen de tussenpositie in: gebed is goed, kan troost bieden, zolang het er niet bij blijft. Ze retweette onder meer een uitspraak paus Franciscus, en maakte, op zijn Belgisch, een eind aan de discussie die ze voerde met poezenfoto's (en foto's van honden).

Onze partners