Waarom zwijgen Arabische leiders over Gaza? ‘Ze vrezen Hamas nog meer dan Israël’

Explosie in Gaza © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Toen Israël twee jaar geleden Gaza bestookte met raketten ondervond het land hevige druk van Arabische buurlanden die het opnamen voor het Palestijnse gebied. Maar deze keer blijft het opvallend stil. ‘Arabische leiders vrezen Hamas nog meer dan ze Israël haten’, luidt de verklaring.

In Europa weerklinkt het ongenoegen over de bommen die Israël talrijk op Gaza laat neerkomen, steeds luider. Maar landen uit de regio als Jordanië, Saoedi-Arabië en Egypte reageren, zeker tegenover vorige aanvallen, opvallend mak. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times is daar een eenvoudige reden voor. “Arabische leiders vrezen Hamas nog meer dan ze Israël haten”, aldus Aaron David Miller, onderzoeker aan het Wilson Center in Washington en een voormalig Midden-Oosten-onderhandelaar voor verschillende Amerikaanse presidenten.

Vooral Egypte verraste de afgelopen dagen erg, door een vredesbestand op tafel te leggen dat vooral tegemoet kwam aan de eisen van de Israëli’s en de eisen van de Palestijnen zo goed als negeerde. Dit maakte meteen duidelijk dat de rol van Egypte als bemiddelaar sterk is afgenomen. Het nieuwe regime van president al-Sisi is dan ook in een enorme strijd verwikkeld met de Moslimbroeders. En Hamas kan beschouwd worden als de ideologische bondgenoot van het broederschap.

Wie is een terrorist?

Na de golf van de Arabische lente in het Midden-Oosten, verwachtten de meeste analisten in Washington dat Israël nog meer geïsoleerd zou staan in de regio. “Maar het omgekeerde gebeurt nu, leiders vinden een gemeenschappelijke ‘vijand’, namelijk de politieke Islam”, schrijft The New York Times. Het Egyptische verwijt aan het adres van Hamas onmiddellijk na de bloedige bomaanslag op een VN-school, is daar een duidelijk voorbeeld van. En aangezien de meeste televisiezenders in Egypte in handen zijn van de staat, wordt deze retoriek uitgebreid verspreid onder de bevolking.

“Officiële media hebben de gewoonte van Israël overgenomen om aan te duiden wie een terrorist is en wie niet. Zo worden Moslimbroeders in Egypte en Saoedi-Arabië constant aangeduid als terroristen. En ook Hamas wordt omgeschreven als een terroristische organisatie. Een serieuze omwenteling”, zegt CNN-specialist Ali Younes. “Tot voor kort benoemde Egypte al wie het opnam tegen Israël nog als vrijheidsstrijders.”

Qatar en Turkije

Intussen houdt Egypte de tunnels met Gaza gesloten. Het land heeft de laatste tijd heel wat tunnels aan de grens met Gaza vernield en is terughoudend om de grens te heropenen, wat nochtans een belangrijke eis is voor Hamas om tot een vredesbestand te komen.

Naast Egypte hebben ook Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten een overeenkomstig punt met Israël: de gemeenschappelijke rivaal Iran.

Als een gevolg van deze verschillende omwentelingen, richt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zich steeds meer tot Qatar en Turkije als alternatieve bemiddelaars. “Een einde aan het geweld, lijkt nog niet direct in zicht”, constateert Younes. “Maar een van de uitkomsten zal alvast zijn dat de traditionele bondgenootschappen in het Midden-Oosten helemaal door elkaar worden geschud.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content