Waarom Noorwegen Finland geen bergtop zal schenken

17/10/16 om 16:13 - Bijgewerkt om 16:14

Noorwegen zal haar buurland Finland geen bergtop schenken voor de 100ste verjaardag van de Finse onafhankelijkheid. Het voorstel kreeg veel bijval op sociale media, maar Noors premier Erna Solberg wees het inmiddels af.

Waarom Noorwegen Finland geen bergtop zal schenken

Bergtop in Noorwegen © Wikipedia Commons

In 2017 viert Finland de 100ste verjaardag van zijn onafhankelijkheid. Enkele Facebookers uit buurland Noorwegen vonden het een goed idee om bij wijze van cadeau Mount Halti aan de Finnen te geven. De berg ligt grotendeels op Fins grondgebied, maar de 1361 meter hoge top ligt bij de Noren. Om de top ook bij Finland te laten horen, zou de grens een beetje moeten worden opgeschoven.

Het manoeuvre zou Finland een nieuw hoogste punt opleveren, terwijl Noorwegens hoogste punt met 2469 meter bijna dubbel zo hoog ligt. Een sympathiek initiatief dus waar de Noren niets bij verliezen en waar zich op Facebook 17.000 mensen achter schaarden.

Svein Leiros, de burgemeester van de Noorse gemeente Kåfjord waar Mount Halti ligt, schaarde zich achter het idee en schreef een brief naar de regering in Oslo. Premier Erna Solberg beantwoordde die nu ook met de mededeling dat de grens tussen Noorwegen en Finland blijft liggen waar ze ligt.

Solberg noemde het idee 'een signaal van sterke grensoverschrijdende relaties', maar haalt een aantal juridische problemen aan. Zo wordt Noorwegen in haar grondwet omschreven als 'ondeelbaar en onvervreemdbaar'. Solberg voegde er wel aan toe dat de regering nadenkt over een ander waardevol cadeau voor de Finnen. (JVL)

Onze partners