Waarom Molenbeek een broeihaard voor jihadi's is, volgens Amerikaanse reportage (video)

26/01/16 om 09:32 - Bijgewerkt om 13:18

Een reporter van de Amerikaanse zender CBSN trok naar Brussel om uit te zoeken waarom Molenbeek - zo noemt hij het - 'een broeihaard voor terroristen' is. In zijn conclusies haalt hij scherp uit naar ons land.

Waarom Molenbeek een broeihaard voor jihadi's is, volgens Amerikaanse reportage (video)

Molenbeek © Belga Image

Voor zijn reportage, die de titel 'Molenbeek: Terror Recruiting Ground' kreeg, sprak Vladimir Duthiers van CBSN onder anderen met de burgemeester van Molenbeek Françoise Schepmans en met de moeder van een jihadi die op zijn 18e naar Syrië vertrok. Haar getuigenis was zeer emotioneel. 'Ik haat de ronselaars,' zegt ze. 'Ze hebben de moed niet om zelf naar Syrië te gaan'.

'Belgistan'

Volgens Duthiers wordt België beschouwd als het westerse land waar de terreurgroepering Islamitische Staat (IS) het meest rekruteert voor de strijd in Syrië en Irak. Dat komt voor een groot deel omdat ons land bekend staat als 'Belgistan'. Hij verwijst daarvoor naar een combinatie van factoren.

'Zo zijn er zes verschillende regeringen in België en ook verschillende politieniveaus die verantwoordelijk zijn voor die gemeenschappen en vaak niet met elkaar communiceren,' zegt Duthiers. Hij noemt het frappant dat 'het appartement van Abaaoud (de veronderstelde coördinator van de aanslagen in Parijs) zich op amper 100 meter van het kantoor van de burgemeester van Molenbeek bevond'.

Arabisch

Duthiers, die eerder in Frankrijk en Luxemburg verbleef, zegt dat Molenbeek ook een vreemde indruk op hem heeft nagelaten. 'Saint-Denis (bij Parijs) was meer zoals Queens in New York, multicultureel en open. In Molenbeek was de sfeer heel anders. Ik had het gevoel dat mensen ons bekeken en agressiever waren. Niemand sprak er Frans of Vlaams, de meesten spraken Arabisch.'

Dat is volgens de journalist een groot probleem. 'Als je Fransman wil worden, moet je Frans spreken. In België hoef je niet Frans, Vlaams of Duits te kunnen. De politie in Molenbeek spreekt amper Arabisch, het is dan ook heel gemakkelijk om er onder te duiken. Molenbeek is ook een kruispunt voor zwarte handel in wapens'. (KVDA)

Bekijk de reportage op de website van CBSN

De commentaar van reporter Vladimir Duthiers:

'België kent terreurcel Parijs al vier jaar'

De kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen schrijven intussen over een nota van de Staatsveiligheid, waaruit blijkt dat de Belgische veiligheidsdiensten al vroeg in 2012 wisten dat er aanslagen werden beraamd door de terreurcel achter Parijs. Maar niemand belette dat de terroristen heen en weer bleven reizen tussen Syrië en België, luidt het, zelfs niet als ze dat gewapend deden.

De nota, die werd opgesteld in april 2012, waarschuwde voor verdachte bijeenkomsten in een Molenbeeks appartement. De gesprekken die daar afgeluisterd waren, gingen over aanvallen tegen de westerse democratie en manieren om aan oorlogswapens en explosieven te raken. De woonst behoorde toe aan Gelel Attar, de Marokkaanse Belg die tien dagen geleden nabij Casablanca opgepakt is omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de Parijse terreur. Attar gold destijds als rechterhand van Khalid Zerkani, de ronselaar die zeker twee van de Parijse daders naar Syrië stuurde, onder wie Abdelhamid Abaaoud. Zerkani was zelf ook aanwezig op de bijeenkomsten, maar dat feit bewoog onze veiligheidsdiensten niet om zijn netwerk aan banden te leggen. Een van zijn rekruten kon zelfs vijf keer uit Syrië terugkeren voor hij in de boeien werd geslagen. En toen een andere gewapend opnieuw in Brussel opdook, duurde het een volle maand voor hij werd opgepakt.

In een reactie zegt het federaal parket dat het klopt dat de Staatsveiligheid in april 2012 een nota stuurde naar het federaal parket waarin gewaarschuwd werd voor verdachte bijeenkomsten van moslimextremisten in een Molenbeeks appartement, maar dat de informatie in die nota wel degelijk is gebruikt. Het is één van de elementen die geleid hebben tot het gerechtelijk onderzoek dat uiteindelijk, in juli 2015, uitmondde in zware celstraffen voor terrorisme. 'Die nota is één van de elementen die aanleiding gegeven hebben tot het gerechtelijk onderzoek en het vonnis van 29 juli 2015, waarbij celstraffen tot 20 jaar werden uitgesproken voor terrorisme', zegt woordvoerder Eric Van Der Sypt. 'Het is dus niet zo dat er met die informatie niets is gebeurd.' Zowel Zerkani als Abaaoud, Attar en Akrouh bevonden zich bij de verdachten die toen zware straffen kregen. 'De nota dateert ook uit april 2012, een ogenblik waarop het fenomeen van de Syrië-strijders nog niet zo gekend was als vandaag'. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners