Waarom de hele wereld gefascineerd is door een verdwenen Boeing

Zoektocht naar verdwenen Boeing Malaysia Airlines © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De ganse wereld is al meer dan een week in de ban van het mysterie rond de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airline. Maar vanwaar komt deze fascinatie?

“Laat ons eerlijk zijn, we zijn geobsedeerd door de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines”, steekt essayist Matt K. Lewis van wal in het Amerikaanse magazine The Week. Aan de hand van verloren zekerheden en complottheorieën, zoekt Lewis een verklaring voor deze fascinatie.

“Het is waarschijnlijk van de moord op de Amerikaanse president JF Kennedy geleden dat nog zoveel complottheorieën de ronde deden”, aldus Lewis. Misschien landde de Boeing in volle woestijn. Of wellicht vloog de Boeing in de schaduw van een ander vliegtuig en is daardoor het signaal zoekgeraakt. Maar ook terrorisme valt niet uit te sluiten. Pleegden de piloten zelfmoord?

Dit zijn maar enkele voorbeelden van theorieën die de ronde doen. En hoe langer de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig aansleept, hoe meer meningen, analyses en scenario’s zich opdringen. Volgens Lewis valt het mysterieuze aspect nu eenmaal niet te ontkennen. “Wanneer mensen voor een groot raadsel staan, beginnen ze te speculeren. Eigenlijk is speculatie een manier om comfort te zoeken. Mensen kunnen niet goed tegen onzekerheden, en om toch enige vorm van controle te krijgen, doen ze voorspellingen en ontstaan complotten”, klinkt het.

JF Kennedy

Hoewel de vergelijking tussen een verdwenen vliegtuig en de moord op een president op het eerste gezicht nogal kort door de bocht lijkt, is er volgens Lewis toch enige verbondenheid. “Beide gebeurtenissen hebben één aspect gemeen: ze ondermijnen het vertrouwen in de moderniteit.”

“In het geval van Kennedy leek het zo onwaarschijnlijk dat de meest machtige man op aarde, simpelweg werd neergeschoten op straat.” De verdwijning van de Boeing van Malaysia Airlines, raakt dezelfde gevoelens. “Een zekerheid valt weg: namelijk veiligheid.”

“Het is moeilijk om te geloven dat in het jaar 2014 een vliegtuig simpelweg van de radar kan verdwijnen. En toch gebeurt het. Dit gaat in tegen alle berichten die ons de laatste jaren overspoelden. De gedachte ‘Big Brother is watching you’, is opnieuw een beetje naar de achtergrond verdrongen.”

‘Alles valt op te sporen is mythe’

Ook de Britse krant The Guardian schreef eerder dat met het verdwenen vliegtuig de stelling “alles valt op te sporen”, als een kaartenhuisje in elkaar zakte.

“We hebben het gevoel dat elke vierkante meter op aarde onder enige vorm van controle valt”, voegt de Amerikaanse essayist Chuck Klosterman daaraan toe. “Maar eigenlijk is slechts zes procent van de bodem van de oceaan ‘ontdekt’.”

“Bovendien is de verdwijning van dit vliegtuig voor sommigen een bevestiging dat de wereld toch niet zo veilig is”, stelt Lewis. “Eigenlijk worden we door dit voorval opnieuw met onze neus op de realiteit geduwd: “De technologie staat toch minder ver dan altijd werd aangenomen en dat fascineert.”

Partner Content