VS verwelkomt Poetins voorstel om referendum Oost-Oekraïne uit te stellen

07/05/14 om 22:27 - Bijgewerkt op 08/05/14 om 04:38

Het Witte Huis noemt de oproep van de Russische president Vladimir Poetin om het omstreden referendum over onafhankelijkheid in Oost-Oekraïne uit te stellen "een nuttige stap."

VS verwelkomt Poetins voorstel om referendum Oost-Oekraïne uit te stellen

Vladimir Poetin © REUTERS

Poetin beweert ook dat Rusland zijn troepen heeft teruggetrokken van de Oekraïense grens. Tot al teveel lof liet de woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Jen Psaki, zich echter niet verleiden. "We moeten meer zien van president Poetin dan enkel een oproep tot uitstel", zei Psaki. Als voorbeeld noemde ze meer steun aan het democratisch proces in Oekraïne.

Twijfels aan terugtrekking

In tegenstelling tot de beweringen van Poetin zien de VS momenteel geen aanwijzingen dat de Russische troepen zich terugtrekken van hun posities bij de Oekraïense grens. "Er wijst voorlopig niets op, dat een dergelijk terugtrekking ook heeft plaatsgevonden", zei president Barack Obama's plaatsvervangende woordvoerder Josh Earnest. "We zouden wel tevreden zijn over een zinvolle en transparante terugtrekking van de troepen."

Poetin had volgens het persbureau Interfax gezegd, dat er zich geen Russische troepen meer bevinden en soldaten en materiaal werden teruggetrokken naar de militaire oefencomplexen. (Belga/TV)

Onze partners