VS: schutter doodt vier mariniers, ‘nog geen aanwijzing dat hij hulp kreeg’

Mohammod Youssuf Adbulazeez op een politiefoto die dateert uit april. Hij werd toen na een verkeersovertreding gearresteerd op verdenking van druggebruik © EPA
Rudi Rotthier

In de Amerikaanse stad Chattanooga heeft een schutter het vuur geopend op 2 centra van het leger. In het tweede centrum werden 4 mariniers gedood. Ook de schutter kwam om het leven. De FBI behandelt de zaak als een “terreurdaad”. Uit het huis van de Jordaans-Amerikaanse schutter werden 2 vrouwen in handboeien afgevoerd, maar zij worden niet verdacht van medeplichtigheid.

De details komen mondjesmaat vrij. De schutter opende, iets voor 18 uur Belgische tijd, vanuit zijn huurauto, een Mustang met open dak, het vuur op een recruteringscentrum voor het leger. Daar werd een glazen deur doorzeefd met enkele tientallen kogels.

Kogelgaten in het rekruteringscentrum, op een foto die op Twitter werd gedeeld. 'Binnen geen wapens', staat op de deur.
Kogelgaten in het rekruteringscentrum, op een foto die op Twitter werd gedeeld. ‘Binnen geen wapens’, staat op de deur.© /

Iemand werd in het been geraakt. De schutter reed weg, achtervolgd door de politie. Enkele kilometers verderop, aan een centrum voor reservisten van de marine, ramde hij de omheining. Hij slaagde er niet in die omheining te slopen en opende opnieuw vanuit zijn auto het vuur. Daar werden 4 mariniers gedood, die ongewapend voor het gebouw stonden.

Er vielen ook 3 zwaargewonden, van wie er een in kritieke toestand zou verkeren.

Identiteit bekend

De schutter, die meerdere wapens bij zich had, kwam op deze plaats ook zelf om het leven. Volgens een politiewoordvoerder werd hij gedood in een vuurgevecht met de politie, die hem had achtervolgd.

De officier van justitie zei al heel snel dat het gebeuren zal onderzocht worden als “een daad van binnenlands terrorisme”. Enkele uren later sloot de FBI zich daarbij aan. Er wordt nog wel nagegaan of de schutter banden heeft met het leger en eventueel is afgewezen, maar men zoekt nu toch vooral naar een terreurlink.

De schutter is officieel geïdentificeerd als Muhammod Youssef Abdulazeez, een bewoner van Hixson, een welvarende buitenwijk van Chattanooga, Tennessee. Hij werd in 1990 in Koeweit geboren uit Jordaanse ouders en woont sinds zijn zevende in Hixson. De hele familie heeft intussen de dubbele nationaliteit, Jordaans en Amerikaans. Abdulazeez werd volgens CNN en andere media niet gevolgd door de FBI. Hij was, zoals zijn vader, afgestudeerd als ingenieur. De vader, dat meldt dan weer The New York Times, werd er wel een tijd van verdacht banden te onderhouden met een buitenlandse terreurgroep. Hij werd ondervraagd, een tijd geschaduwd, maar werd uiteindelijk van de lijst met terreurverdachten verwijderd. Hij werkt als ingenieur bij de dienst openbare werken van de stad Chattanooga.

De familiewoning werd donderdagavond doorzocht en de Amerikaanse pers toonde beelden van twee vrouwen die in handboeien werden weggeleid. Dat was een procedurekwestie, aldus de FBI, geen teken dat de vrouwen gearresteerd werden. Op een mogelijke plaats van misdaad worden aanwezigen tijdens een onderzoek geboeid om contaminatie te voorkomen.

Over een motief bij de schutter is nog niets bekend. De politie voert onderzoek naar zijn wapens en waar hij ze verkeeg. Muhammod Abdulazeez, die op school met enig succes gevechtsporten beoefende, werd door zijn leraars, klasgenoten en buren omschreven als verstandig, sociaal en beleefd.

New York

De voorbije weken, rond de nationale feestdag op 4 juli, was het niveau van terreurdreiging in het land verhoogd, en waren speciale veiligheidsmaatregelen voor militaire installaties voorzien. Maar of rekruteringscentra onder de speciale beveiliging vielen, is niet duidelijk.

Voor zover bekend handelde de schutter alleen, zei president Obama tijdens een eerste commentaar op de aanslag (wat later werd bevestigd door de onderzoekers van de FBI: “Er is nog geen aanwijzing dat hij hulp kreeg”). De president zei ook dat wordt bekeken of er extra veiligheidsmaatregelen moeten komen.

In New York werden extra maatregelen genomen om onder meer toeristische trekpleisters als Times Square te beveiligen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content