VS: Republikeinen winnen Senaat – kiezers zijn boos en somber

Een supporter van de uittredende en niet herkozen Democratische senator Kay Hagan. © Reuters
Rudi Rotthier

In wat president Obama zelf een verkiezing noemde die ook over zijn beleid zou gaan, hebben de Republikeinen fors gewonnen. Ze hebben de meerderheid verworven in de Senaat. Sommigen spreken van een ‘bloedbad’ voor de Democraten van president Obama.

Het was de duurste verkiezing per kiezer, en in peilingen vooraf bleek dat de kiezers nauwelijks geïnteresseerd waren.

Maar uit exit polls, peilingen bij kiezers die het stembureau verlieten, bleek juist veel passie. Ongeveer 80 procent van de ondervraagden was boos over de toestand in het land – boos over de twee partijen en de manieren waarop ze met elkaar bezig zijn en niet met het land, boos over Washington in het algemeen. Ongeveer twee derden van de ondervraagden dacht dat het met het land de verkeerde kant opging, en dat de volgende generatie minder welvarend zal zijn dan deze. Ook twee derden vond dat het economisch systeem in de VS niet langer billijk was, maar de rijken bevoordeelt. En tot slot bleek angst uit de exit polls, mensen zaten in met onder meer ebola en IS, zeggen te vrezen voor een aanslag. Ze zitten natuurlijk ook in met de economie.44 procent van de ondervraagden vond dat de president het enigszins of heel goed deed.

De stemming was eerder tegen kandidaten die voor herverkiezing vochten.

Ruime winst

In de loop van de verkiezingsnacht werd beslist over het Huis van Afgevaardigden, over de Senaat, en over een aantal gouverneursschappen, maar het was toch vooral de Senaat die de aandacht trok.

De Republikeinen moesten 6 zetels bijwinnen om de meerderheid te verkrijgen.

Uiteindelijk is dat al bij al makkelijk gelukt. De race in Louisiana zal pas in december beslist worden, maar de Republikeinen zullen wellicht 53 tot 55 van de 100 zetels bezetten. De Republikeinse verkozen zijn gevarieerder dan in het verleden, toen de partij vooral oudere witte mannen liet verkiezen.

Vraag is nu hoe president Obama en de Republikeinen omgaan met de nieuwe politieke situatie.

De Republikeinen hebben campagne gevoerd tegen de politiek van de president, eerder dan voor hun eigen standpunten. Er waren geen allesoverheersende, positieve campagnepunten.

Mitch McConnell, die de Republikeinse fractie leidde in de oude Senaat, en die wellicht meerderheidsleider wordt in de nieuwe Senaat, heeft in zijn overwinningsspeech gepleit voor samenwerking met de president, voor het doen werken van het systeem eerder dan het te blokkeren.

Dat was trouwens opvallend, de eerste commentaren van Republikeinen waren gematigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content