'VS plannen luchtsteun aan Syrische rebellen luchtsteun geven, Rusland is tegen'

03/08/15 om 16:54 - Bijgewerkt om 16:53

De Amerikaanse president Barack Obama heeft na maandenlang overleg dan toch zijn goedkeuring gegeven voor luchtsteun aan de door de VS opgeleide Syrische rebellen, als ze worden aangevallen door regeringstroepen of andere rebellengroepen.

Nieuwszender CNN en de krant The Wall Street Journal melden dat op basis van 'hooggeplaatste Amerikaanse regeringsverantwoordelijken'.

In het noorden van Syrië zijn de afgelopen week bij gevechten tussen aanhangers van Al-Qaeda en door de VS opgeleide rebellen zes strijders omgekomen. Ze behoorden tot een in Turkije door Amerikaanse soldaten opgeleide eenheid die in Syrië tegen de islamisten van IS moesten vechten.

Bij het begin van de opleiding van Syrische rebellen, vorig jaar, gaven de VS te kennen dat ze jaarlijks ongeveer 5.000 rebellen wilden opleiden. Het Amerikaanse leger vindt echter moeilijk betrouwbare strijders, wat ertoe geleid heeft dat tot nu, volgens Amerikaanse media, nog maar 54 rebellen zijn opgeleid.

Kritiek

Vanuit Rusland is al scherpe kritiek gekomen op de plannen. De Russen hebben de Verenigde Staten al nadrukkelijk gewaarschuwd, omdat luchtsteun voor de rebellen de terroristen van IS in de hand zou werken, aldus Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.

'Het verzwakt de mogelijkheden van de regering in Damascus om IS te bestrijden', aldus Peskov volgens Interfax. Moskou geldt als een bondgenoot van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Ook binnen de regering-Obama is er bezorgdheid. Obama's goedkeuring voor luchtsteun zou immers kunnen leiden tot het eerste open conflict met het Assad-regime. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners