VS: Mitt Romney krijgt steeds meer Republikeinse kritiek

Zijn partijgenoten willen dat de presidentskandidaat meer belastingsaangiftes vrijgeeft. Romney houdt het been stijf. En dat maakt hen nog wantrouwiger.

Ex-gouverneur van Massachusetts Mitt Romney kreeg de voorbije dagen steeds scherpere aanvallen over zijn persoonlijke financiën te verwerken van de Obama-campagne. Die wil niet alleen meer openheid over zijn rol bij de investeringsfirma Bain Capital, waar hij Amerikaanse banen naar de lageloonlanden verscheept zou hebben, maar eiste ook dat hij meer belastingsaangiften publiek zou maken.

Romney gaf tot nog toen alleen zijn aangifte van 2010 vrij. In Amerikaanse presidentscampagnes is het courant dat kandidaten minstens een jaar of vijf-zes vrijgeven, en vaak is dat meer. Die praktijk begon overigens met George Romney, Mitts vader, die in 1968 een gooi deed naar het Witte Huis.

Mitt Romney doet dat niet. De speculatie groeit dan ook dat hij wat te verbergen heeft.

Rake kritiek

Romney’s persoonlijke financiën domineerden de laatste dagen steeds meer de presidentscampagne. De Republikein zit voortdurend in het defensief en komt nauwelijks nog aan zijn eigen agenda toe.

Daar maken steeds meer van Romney’ supporters en partijgenoten zich zorgen over. Nadat hij de wind van voren kreeg van de bevriende conservatieve krant The Wall Street Journal en de Australisch-Amerikaanse mediamagnaat Rupert Murdoch (eigenaar van zowel die krant als de conservatieve nieuwszender Fox News) kreeg Romney op de zondagse televisietalkshows nu ook rake kritiek van een aantal vooraanstaande Republikeinse opiniemakers.

Verliezende positie

“Het is waanzinnig”, zei Bill Kristol, de hoofdredacteur van het toonaangevende conservatieve weekblad The Weekly Standard, op Fox News. “Hij moet zijn aangiftes morgen vrijgeven. Je moet zes, acht, tien jaar publiek maken.”

Volgens Washington Post-columnist George Will zit Romney in een verliezende positie.

“Ik weet niet hoe het kan dat Mitt Romney, gesteld dat hij de dag nadat McCain verloor in 2008 wist dat hij opnieuw presidentskandidaat zou zijn, er niet meteen voor gezorgd heeft dat zijn offshore-bankrekeningen aan kant waren”, zei hij op de televisiezender ABC.

Lijken in de kast

Naarmate de speculatie over die Zwitserse en Luxemburgse bankrekeningen en investeringen in belastingsparadijzen als Bermuda en de Kaaimaneilanden aanhoudt, groeit bij heel wat Republikeinen de vrees dat er lijken uit de kast zullen vallen die Romney’s kandidatuur – en de kansen van hun partij om het Witte Huis te heroveren – de vernieling in zullen helpen.

Dat vreest ook ex-George W. Bush-adviseur Matthew Dowd. “Als er niets aan de hand was zou hij zeggen: ‘Kom maar kijken'”, zei die op ABC. “Dus er is duidelijk iets dat hem compromitteert. Als hij twintig cleane jaren had, zou het allemaal ter beschikking staan.”

“De prijs die je betaalt als je je aangiften niet vrijgeeft, is duidelijk”, zie George Will. “Daarom moet hij besloten hebben dat hij nog een hogere prijs zal betalen als hij dat wel doet.”

Grotejongensbroeken

Romney ging ondertussen in de tegenaanval. Hij eist excuses van Obama, omdat diens campagneteam gesteld had dat Romney schudig zou zijn aan een misdrijf als hij gelogen had over zijn verleden bij Bain Capital.

Obama weigert daar echter op in te gaan. Romney en zijn team moeten “hun grote jongens- en meisjesbroek en aantrekken en hun zaak verdedigen”, reageerde de Democratische partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz op de linkse nieuwszender MSNBC.

Romney opende gisteren een nieuw front door Obama ervan te beschuldigen dat hij zijn politieke geldschieters onfair bevoordeelt als er subsidies uitgedeeld worden. Dat noopte de Democraten er dan weer toen om Romney voor de voeten te gooien dat hij geheim houdt wie zijn eigen donoren zijn. En zo slaagt Romney er maar niet in om van onderwerp te veranderen. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content