VS-leger: voor het eerst vrouwen afgestudeerd in top-commando-opleiding, mogen niet vechten

19/08/15 om 01:01 - Bijgewerkt om 01:08

Voor het eerst zijn twee vrouwelijke soldaten afgestudeerd aan de Amerikaanse Ranger School, een soort verhevigde paracommando-opleiding. Ze kunnen (nog) niet toetreden tot het Ranger Regiment, dat voorbehouden blijft aan mannen.

VS-leger: voor het eerst vrouwen afgestudeerd in top-commando-opleiding, mogen niet vechten

Ranger aan het werk, op een beeld dat via Twitter werd verspreid © /

De vrouwen, die niet bij naam werden genoemd, voldeden aan de niet geringe eisen tijdens een 62 dagen durende opleiding, die volgens specialisten bij de allermoeilijkste gevechtsopleidingen in het land hoort. Ze krijgen vrijdag hun diploma, samen met 94 mannen.

Mannen en vrouwen moesten onder meer 49 keer pompen (push-ups), 51 sit-ups doen, 6 chin-ups (tot boven de kin optrekken aan een touw), 8 kilometer hardlopen binnen 40 minuten, een zwemtest en een oriëntatieproef overleven, met volle bagage 19,2 kilometer door berggebied trekken in minder dan drie uur, verschillende obstakelraces doormaken, vier dagen in de bergen doorbrengen, drie keer valschermspringen en uit de lucht een vooraf bepaald doel bereiken. Gedurende 27 dagen moestren ze deelnemen aan gevechtspatrouilles. "Ze kwamen vermoeidheid, honger en extreme stress te boven", aldus de legerleiding.

Ongeveer de helft van de kandidaten haakt traditioneel in de eerste vier dagen af.

150 vrouwelijke militairen gesneuveld

Dat de vrouwen afstudeerden en aan alle voorwaarden voldeden, opent opnieuw het debat over de rol van vrouwen in gevechtsrollen. Tot dusver is het 75ste Ranger Regiment, een elite-eenheid voor speciale militaire opdrachten, voorbehouden aan mannen. Wat de vrouwen met hun diploma kunnen beginnen, is op dit ogenblik niet duidelijk.

Het Pentagon, het ministerie van Defensie, buigt zich wellicht nog dit jaar over de kwestie. De legerleiding is zich er volgens een woordvoerder van bewust dat het weghouden van vrouwen voor grote delen van de bevolking niet langer acceptabel is.

Het is ook in groeiende mate in tegenspraak met de realiteit van vrouwen in andere regimenten.

Sinds 2001 zijn er volgens CNN 150 vrouwelijke militairen in gevechtssituaties gesneuveld, en werden 1.000 vrouwen tijdens militaire opdrachten gewond.

Tweede zit

De opleiding begon in april met 381 mannen en 19 vrouwen. Tijdens de opleiding worden slaap en voedsel bewust beperkt om de omstandigheden van speciale operaties te benaderen. De rekruten krijgen opdrachten in moerasgebied, bergen en bossen, en moeten dikwijls 20 uur per dag presteren.

Na 62 dagen hadden 94 mannen en 2 vrouwen aan alle vereisten voldaan. Een derde vrouw moet nog extra proeven afleggen alvorens ze een diploma verwerft. Hoeveel mannen nog mogen herkansen is niet gezegd.

Lees meer over:

Onze partners