VS-hooggerechtshof toont verdeeldheid over homohuwelijk

Voor beide kampen kwamen manifestanten op de been © REUTERS

De rechters van het Amerikaans hooggerechtshof hoorden dinsdag de argumentaties voor en tegen het nationaal legaliseren van het homohuwelijk. Van de 9 rechters zijn er 4 duidelijk voor, 3 duidelijk tegen. De conservatieve rechter Anthony M. Kennedy, die misschien de beslissende stem uitbrengt, toonde zich kritisch voor beide kampen.

Op dit moment beslissen de staten over het legaliseren van het homohuwelijk. In 37 van de 50 staten, plus in hoofdstad Washington, wordt het al erkend. Homo’s uit 4 staten waar het homohuwelijk verboden is, hebben een zaak wegens discriminatie voor het hooggerechtshof gebracht. De 4 staten verdedigen dan weer hun recht om het huwelijk te definiëren als iets dat alleen tussen vrouw en man kan bestaan.

Anthony Kennedy, die in de jaren 80 door president Reagan werd benoemd, en die weliswaar als conservatief bekendstaat, maar ook als iemand die openstaat voor argumenten, onderwierp zowel de verdedigers van het voorstel voor een veralgemeend homohuwelijk, als de advocaten van de vier staten, aan een kruisverhoor. Waarom, vroeg Kennedy aan een advocaat van een homostel, zouden 9 niet verkozen rechters de definitie van het huwelijk als iets tussen een man en een vrouw veranderen als dat concept al millennia bestaat? “Het is heel moeilijk voor het hof om te zeggen ‘Ho, wij weten wel beter’.”

Maar van de andere kant ondervroeg hij ook John Bursch, de advocaat die namens de staat Michigan het verbod op het homohuwelijk verdedigt: waarom zouden homokoppels niet dezelfde “veredeling” van hun relatie verdienen die hetero’s krijgen?

‘Wat ontneem je?’

John Roberts, Chief Justice, en ook iemand van wie men niet zeker is aan welke kant hij zal uitkomen, gaf de eerste opmerkingen. “Jullie willen niet gewoon deel gaan uitmaken van een instelling”, aldus Roberts tegen de advocaten van homorechten, “jullie willen de instelling veranderen”.

De bekende voorstanders van het homohuwelijk binnen het hooggerechtshof, zoals Ruth Bader Ginsburg en Sonia Sotomayor, argumenteerden dat het ontzeggen van een huwelijk aan homo’s een daad van discriminatie is. Wat ontneem je aan hetero’s door ook homo’s te laten huwen? zo vroegen ze zich af.

Naar verwachting zal het hof eind juni een oordeel bekendmaken. Een meerderheid van vijf rechters volstaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content