VS geven Israël voor 34 miljard euro aan militaire steun

De Amerikaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Tom Shannon (rechts) en de Israëlische adviseur Nationale Veiligheid Jacob Nagel ondertekenen het pact over militaire steun © REUTERS

Israël en de VS en Israël zijn het eens geraakt over een nieuw militair hulppakket dat een recordhoogte bereikt. Israël krijgt voor de komende tien jaar (tot 2028) 38 miljard dollar aan militaire hulp. De betalingen van omgerekend 34 miljard euro zullen in 2019 beginnen.

Dat deelde het Witte Huis mee. Afgevaardigden van beide landen hadden maandenlang over de bijzonderheden onderhandeld van het contract, dat in Washington werd ondertekend.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde het “de grootste steun aan een enkel land in de geschiedenis van de VS”. Tot nog toe bedroeg de Amerikaanse militaire steun voor Israël drie miljard dollar (rond 2,8 miljard euro) per jaar. Nu wordt dat 3,8 miljard dollar. “De inzet van de VS voor de veiligheid van Israël is onverzettelijk”, aldus Obama.

Toegenomen spanningen

Israël ziet in de militaire hulp een garantie voor de “kwalitatieve voorsprong” van zijn leger -vooral dan de luchtmacht- tegenover potentiële vijanden in de regio, en op de eerste plaats aartsvijand Iran.

Spanningen tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en Obama hadden de onderhandelingen over het nieuwe hulppakket belemmerd. Netanyahu is van de felste tegenstanders van het internationaal atoomakkoord met Teheran. Het ministerie van de ultrarechtse Avigdor Lieberman had het atoomakkoord vorige maand zelfs vergeleken met het Verdrag van München uit 1938, waarmee Frankrijk en Groot-Brittannië destijds toestemden met de annexering van het Tsjechische Sudentenland door nazi-Duitsland. De ongewoon scherpe uitlating was een reactie op uitspraken van Obama dat Israëlische deskundigen het akkoord met Teheran steunden. Later relativeerde het Israëlische ministerie die vergelijking.

Bij de Israëlische leiders valt het ook niet goed dat de Amerikaanse regering steeds vaker nieuwe plannen van Israël voor de uitbreiding van de nederzettingen in de Palestijnse gebieden fel bekritiseert. Israël maakt zich volgens mediaberichten zorgen dat Obama nog kort voor het eind van zijn ambtstermijn parameters zou uitzetten voor een vredesregeling in het Midden-Oosten, die indruisen tegen de Israëlische belangen. Obama zou die kunnen rechtvaardigen omdat de Joodse staat nooit eerder in zijn geschiedenis zoveel militaire hulp van de Verenigde Staten heeft ontvangen.

Geen bijkomende hulp

De Israëlische radio berichtte dat Israël zich in de marge van het nieuw akkoord er moet aan houden het Amerikaans Congres geen bijkomende militaire hulp meer te vragen. Daarbij zijn ook betalingen inbegrepen voor het door de VS ondersteunde en mede ontwikkelde raketafweersysteem, dat Israël voor zijn verdediging gebruikt. Netanyahu zou ook ingestemd hebben in de marge van het nieuw akkoord om stapsgewijs af te zien van een speciale regeling die het Israël tot dusver toeliet om een deel van de Amerikaanse militaire hulp voor de verkoop en de ontwikkeling van eigen wapenproducten aan te wenden. Die stap zou in het zesde jaar van het hulppakket geleidelijk beginnen, aldus de Israëlische radio. Op dat moment zou Israël alle hulp moeten gebruiken om in de VS wapens te kopen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content