VS en China sluiten klimaatakkoord

12/11/14 om 08:59 - Bijgewerkt om 08:59

De Verenigde Staten en China hebben een akkoord bereikt over nieuwe klimaatdoelstellingen. Beiden zullen ook samenwerken rond hernieuwbare energie.

VS en China sluiten klimaatakkoord

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping. © Reuters

De president van de Verenigde Staten, Barack Obama, en zijn Chinese ambtgenoot, Xi Jinping, hebben een overeenkomst bereikt over nieuwe klimaatdoelstellingen. Na twee dagen van gesprekken legden Obama en Jinping in de Grote Volkshal in Peking een gemeenschappelijke verklaring af over de klimaatopwarming. Ze kondigden ook samenwerking aan rond hernieuwbare energie.

Eerste akkoord China

De Amerikaanse president kondigde aan dat de VS tegen 2025 de uitstoot van broeikasgassen met 26 tot 28 procent wil verminderen in vergelijking met 2005. De Chinese president kondigde aan dat China tegen 2030 zijn aandeel hernieuwbare energie laat oplopen tot ongeveer 20 procent.

Vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering noemden de overeenkomst een doorbraak. "Dit is een historische stap", zei een regeringsverantwoordelijke. "Een mijlpaal in de relaties tussen de VS en China." Het is de eerste keer dat China instemt met een dergelijk akkoord.

Parijs 2015

De VS kan zijn doelstellingen bereiken met de bestaande wetten. De internationale klimaatonderhandelingen verlopen nog steeds moeilijk. Op de VN-klimaatconferentie in Parijs eind 2015 moet een nieuw klimaatverdrag ondertekend worden. De VS en China hebben zich tot nu toe altijd verzet tegen bindende doelstellingen, en zelfs met de nieuwe overeenkomst is het lang niet zeker dat ze hun standpunten daarover zullen veranderen. De twee grootste economieën ter wereld zijn ook de twee grootste producenten van CO2. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners